Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

1/02/17

CAJ RAWATAN GIGI KLINIK KERAJAAN NAIK MENDADAK MULAI 1 FEB 2017

Seiring dengan kenaikan harga petrol sebanyak 20 sen dan diesel sebanyak 10 sen berkuatkuasa mulai esok, rakyat dikejutkan lagi dengan satu lagi beban tambahan.
Kenaikan caj rawatan pergigian di klinik-klinik kerajaan ini berlaku dengan sangat mendadak.

Merujuk kepada pekeliling dari Bahagian Kewangan Kementerian Kesihatan Malaysia bertarikh 26 Januari 2017, caj cabutan gigi naik dari RM1 kepada RM15, caj cuci gigi naik dari RM2 kepada RM25 dan yang paling drastik kenaikannya caj cuci gigi naik dari RM2 kepada RM55.Sebenarnya caj cuci gigi RM55 itu lebih mahal dari harga di klinik swasta sekitar RM50 sahaja.
Saya tidak pasti apakah rasionalnya di sebalik kenaikan mendadak ini kerana yang pastinya walaupun caj diambil dari pesakit, ianya tidak sama sekali mengurangkan beban kewangan kerajaan dalam menyalurkan peruntukan kepada Bahagian Perkhidmatan Pergigian, Kementerian Kesihatan.

Mudah disebut, saya pinjam istilah yang digunakan seorang kawan dari bahagian kewangan sebuah hospital kerajaan, "caj yang diambil dari pesakit tak lepas untuk bayar bil leltrik klinik atau hospital."

Apatah lagi kalau nak guna untuk bayar gaji kakitangan atau beli bahan-bahan perubatan. Lalu untuk apa pesakit di caj sebegini?

Dr Azman Ibrahim

Ketua Kebajikan PAS Terengganu

31 Januari 2017


-------------

CAJ RAWATAN GIGI KLINIK KERAJAAN NAIK MENDADAK MULAI 1 FEB 2017

a) Cabutan Gigi

Harga Lama : RM1

Harga Baru : RM15

b) Cuci Gigi

Harga Lama : RM 2

Harga Baru : RM 55

c) Tampalan

Harga Lama : RM2

Harga Baru : RM25

Pekeliling berkuatkuasa 1/2/2017

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

YBhg. Datuk/Dato'/Datin/Tuan/Puan,

Dengan segala hormatnya saya diarah merujuk kepada surat pemberitahuan daripada Bahagian Kewangan bertarikh 26 Januari 2017 rujukan (24)KKM.400-9/1/3 Jld.2 berkaitan Surat Pekeliling Ketua Setiausaha (KSU) Bil 4/2017 dan emel Bahagian ini bertarikh 26 Januari 2017 mengenai perkara di atas.

2. Sepertimana sedia maklum, kadar baharu bagi caj perubatan warganegara berdasarkan Perintah Fi (Perubatan) (Pindaan) 2017 akan berkuatkuasa mulai 1 FEBRUARI 2017.

3. Walaubagaimanapun, caj yang melibatkan PERGIGIAN adalah ditangguhkan pelaksanaannya sehingga 1 MAC 2017. Surat pekeliling KSU mengenai pelaksanaan caj pergigian akan dikemukakan kelak. Kerjasama pihak YBhg. Datuk/Dato'/Datin/tuan/puan adalah dimohon untuk memaklumkan perkara ini kepada semua PTJ di bawah seliaan jabatan YBhg. Datuk/Dato'/Datin/tuan/puan masing-masing. Sebarang pertanyaan mengenai perkara ini bolehlah menghubungi Unit Hasil, Bahagian Kewangan, Kementerian Kesihatan Malaysia di talian 03-8883 2408 / 3063 / 2399 / 3078.

4. Segala kerjasama daripada pihak YBhg. Datuk/Dato'/Datin/tuan/puan dalam perkara ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"

Sekian, terima kasih.


Murni Rahayu binti Ahmad Anuar

Bahagian Kewangan

Kementerian Kesihatan Malaysia

Tel : 03-8883 3068

Faks : 03-8883 4364Asal :https://pas.org.my/artikel-berita-tganu/10768-caj-rawatan-gigi-klinik-kerajaan-naik-mendadak-mulai-1-feb

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat