Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

21/12/15

PERKASA: Isytihar G25 kumpulan sesat

Persidangan agung tahunan PERKASA hari ini meluluskan usul mendesak kerajaan mengisytiharkan kumpulan Melayu ternama G25 sebagai sesat.

Keputusan itu dibuat susulan dakwaan terlalu banyak penyebaran fahaman “liberalisme dan pluralisme” kebelakangan ini, yang menurut kumpulan pendesak Melayu itu, boleh mengancam akidah umat Islam.
Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali juga mahu kerajaan bertindak terhadap pihak yang sengaja melanggar Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan, berkaitan Islam sebagai agama persekutuan.

"PERKASA mengecam keras kebiadaban kumpulan G25 dan mendesak supaya kerajaan bertegas, mengenkang fahaman ini dengan menfatwa kumpulan G25 sebagai kumpulan sesat.


"Persidangan kali ini turut mendesak kerajaan bertegas dan mengambil tindakan mahkamah untuk mempertahankan kesucian agama Islam dan tidak tunduk kepada desakan mana-mana pihak yang ada kepentingan," katanya.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ucapan penggulungan dalam persidangan keenam PERKASA di Pusat islam, Kuala Lumpur petang tadi.

G25 sebelum ini mahu beberapa undang-undang syariah yang dilihat menceroboh ruang peribadi, seperti tangkapan khalwat, disemak semula.

Sementara itu, PERKASA turut meluluskan usul menyokong ketegasan kerajaan memerangi puak pelampau agama yang memesongkan ajaran Islam seperti kumpulan bersenjata Negara Islam (IS) dan Jemaah Islah (JI).

Ibrahim, bekas anggota Parlimen Pasir Mas itu juga mahu pihak berkuasa agama mengambil tindakan berhubung kenyataan yang dibuat G25.

"Majlis Fatwa perlu siasat dan mengambil tindakan terhadap kenyataan yang dibuat G25 yang bertentangan dengan agama Islam," kata Ibrahim.

SUMBER:http://www.malaysiakini.com/news/324024

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat