Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

23/08/15

Hadi: Kosongkan kerusi jika sertai parti lain

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata anggota parlimen dan ADUN PAS yang bertindak menyertai parti lain perlu mengosongkan kerusi yang dimenangi mereka pada pilihan raya umum lalu.

Beliau berkata tindakan tersebut perlu kerana mereka telah berbaiah semana menerima tawaran bertanding menjadi wakil rakyat, lapor Mingguan Malaysia hari ini.

Laporan itu juga menyebut Hadi berkata kini terpulang kepada maruah pemimpin itu untuk mengosongkan kerusi masing-masing seperti yang dijanjikan.

"Mengikut perlembagaan parti, keahlian mereka gugur secara automatik jika mereka menyertai parti lain.
"Terpulang kepada mereka kerana mereka maklum dan mengetahui mengenai baiah yang dibuat. Sepatutnya kena kosongkan kerusi jika sudah menyertai parti lain," katanya seperti dilapor akhbar itu.


Beliau mengulas beberapa pemimpin dan ahli PAS yang terlibat menubuhkan parti Islam baru yang dijangka diumumkan pada 31 Ogos depan. Dilaporkan parti Islam itu dikenali Parti Amanah Rakyat.

Dalam laporan itu juga, Hadi berkata PAS masih lagi menjadi parti yang kuat dan terus mendapat sokongan pelbagai lapisan masyarakat termasuk kumpulan profesional.

Laporan itu menyebut, Hadi berkata PAS menerima 9,000 permohonan keahlian baru tetapi buat masa ini sebanyak 6,000 yang mampu diproses dan PAS boleh bangkit menjadi parti Islam yang kukuh seterysnya mendapat sokongan dari dalam dan luar negara.

"Kita pernah menghadapi cabaran yang lebih besar, daripada ini oleh itu kita perlu sentiasa istiqamah dan yakin bahawa Islam adalah penyelesai masalah dan penyelamat," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat