Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

15/07/15

Muncul pula SD 'pegawai AmBank yang dipecat'

Kumpulan pemantau antirasuah mendakwa seorang pegawai bank dipecat setelah cuba memberitahu Bank Negara berhubung transaksi melibatkan jumlah besar ke dalam akaun dikatakan dikawal oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Bagi menyokong dakwaan itu, Citizens for Accountable Governance Malaysia (CAGM) memuat naik akuan bersumpah dalam blognya yang didakwa dibuat oleh seorang bekas pegawai AmBank.

“Oleh kerana transaksi itu lebih besar daripada jumlah dibenarkan, saya terpaksa beritahu Bank Negara dan saya beritahu pegawai atasan saya bahawa saya terpaksa ikut prosedur,” akuan bersumpah itu dipetik.
Pegawai itu juga mendakwa pihak atasannya yang ketika itu sedang bercakap dalam telefon dengan seorang pegawai kanan AmBank kemudian menghempas telefon dan mengarahkan supaya arahan itu dipatuhi.

Katanya, alasan diberikan bahawa transaksi itu melibatkan seorang orang kenamaan.

“Apabila saya ketengahkan prosedur itu, pegawai atasan saya jerit dan beritahu saya Bank Negara sudah beri lampu hijau untuk pindahan itu dan saya hanya perlu ikut arahan,” menurut SD itu.

SD itu juga mendakwa, seorang lelaki mendakwa diminta melepaskan penghantaran wang daripada UBS Bank Singapura dengan jumlah SG$7 juta dalam tiga transaksi pada 2 Mei 2013 dengan SG$14 juta pada minggu sebelumnya.

Malaysiakini sudah menghubungi AmBank dan masih menunggu maklum balasnya berhubung dakwaan itu.

SUMBER:http://www.malaysiakini.com/news/305244 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat