Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

4/03/15

Hadis 'roti jala' punca Ustaz Kazim disekat

 
Dengan dakwaan Datuk Kazim Elias menyebarkan hadis "roti jala dicelup kuah kari", mutfi Perlis menolak penceramah popular itu menyertai forum agama sempena keputeraan raja.

Dr Mohd Asri Zainul Abidin mendedahkan "bukti" penolakan undangan kepada Kazim, yang pernah ditawar menganggotai Majlis Tertinggi Umno, di laman Facebook hari ini.

Dalam suratnya bertarikh 27 Februari, mufti itu mendakwa penceramah tersebut sering memetik hadis palsu.

"Jabatan ini tidak bersetuju dengan pemilihan panel Datuk Kazim Elyas (sic) kerana beliau sering terlibat dengan pembacaan riwayat-riwayat palsu," surat itu dipetik.

Surat yang ditandatangani Dr Mohd Asri ditujukan kepada Senator Mohd Khalid Ahmad yang beralamat di pejabat menteri besar Perlis.

Jabatan Mufti Perlis menolak penceramah itu sebagai maklum balas kepada pihak penganjur forum perdana ehwal Islam anjuran RTM. Ia diadakan bersempena keputeraan Tuanku Syed Sirajuddin  Tuanku Syed Putra Jamalullail yang ke-72.
Selain surat penolakan itu, Dr Mohd Asri juga memuatkan keratan buku Tuhan Sedang Menguji Kita karya Kazim yang menunjukkan ustaz berstatus 'selebriti' itu berkata nabi pernah menjamu "kurma dicelup tepung."

'Kenduri paling murah'

"Nabi Muhammad SAW pernah membuat kenduri yang paling murah. Jamuan yang disediakan hanyalah buah kurma yang dicelup dengan tepung. Tepung itu pula digoreng.

"Itulah kenduri Rasulullah SAW yang paling murah sekali.

"Manakala kenduri Rasulullah SAW yang paling mahal pula adalah roti jala dicelup dengan kuah kari," imej keratan buku itu dipetik.

Dalam penjelasan tambahannya, Dr Mohd Asri berkata pihaknya tidak menyebut penceramah itu dihalang berceramah sebaliknya hanya tidak bersetuju Kazim menjadi panel forum itu.

Beliau turut kesal dengan tindakan pihak tertentu yang menyebarkan surat rasmi jabatannya itu.

Sementara itu, pengendali Facebook milik Kazim menasihatkan mufti Perlis supaya mengemukakan bukti dan tidak menuduh semata-mata.

"Ini apa cerita ini. Seorang mufti boleh keluar kenyataan seperti ini.

"Nasihat pengendali (Facebook) pada mufti ini, kemukakan bila DUKE mengeluarkan hadis palsu? Jangan main tuduh saja," kata pengendalinya, yang menggelarkan ustaz itu DUKE (Datuk Ustaz Kazim Elias).

"Jangan ambil daripada akaun Facebook palsu DUKE, Instagram atau Twitter palsu, kemudian jadikan hujah nak sekat DUKE."

1 ulasan:

  1. bak kata laksamana doremi..."ZEM ZEM ALA KAZEEMMM'...KAH KAH KAH KAH

    BalasPadam

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat