Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

9/05/14

ISMA cadang hudud ke atas bukan MuslimNGO Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) mencadangkan agar hukuman hudud dikenakan ke atas bukan Muslim dengan menyelaraskan undang-undang sivil dan syariah.

Presidennya, Abdullah Zaik Abdul Rahman berkata cadangan tersebut adalah demi memastikan keselamatan nasional terpelihara.

"Saya setuju (dilaksanakan ke atas bukan Muslim).

"Dalam hukum-hukum melibatkan kepentingan awam, maka ia hendaklah dilaksanakan kepada semua.

"Dalam hudud kita tengok dua aspek, iaitu kifarah atau pengampunan dosa bagi orang Islam.

"Bagi bukan Islam pula, ia dilihat dari segi aspek keselamatan nasional," katanya dalam sidang media di pejabat ISMA pagi ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan pemberita sama ada beliau bersetuju undang-undang hudud dilaksanakan ke atas orang bukan Islam.

7/05/14

Isu hudud: MCA kaji kedudukan dalam BN

Timbalan presiden MCA Datuk Wee Ka Siong menegaskan bahawa parti itu akan mengkaji semula kedudukan mereka dalam BN sekiranya Umno tetap dengan pendirian menyokong usul PAS di Parlimen untuk melaksana hudud di Kelantan.

Wee berkata MCA mempertahankan seratus peratus asas perlembagaan persekutuan yang dipersetujui BN sejak merdeka.

"Kalau berlaku (Umno sokong hudud) perkara itu kita akan bincangkan kedudukan kita dalam BN.

"Kita tidak akan sokong hudud PAS," kata beliau dalam program wacana membincangkan pelaksanaan undang-undang tersebut, di Shah Alam hari ini.

Wee menjawab soalan oleh moderator Maszlee Malik yang bertanya sekiranya MCA akan bersama Umno dalam BN, memandangkan parti tersebut membuka ruang kepada PAS untuk nembentangkan rang undang-undang di parlimen.

Wee menegaskan, Umno tidak pernah meminta persetujuan MCA dan komponen BN lain berhubung sokongan kepada usaha tersebut.

Katanya lagi masyarakat bukan Islam berhak untuk bersuara dan memberi pendapat mengenai peraturan dan undang-undang dalam negara berbilang kaum seperti Malaysia.

Perkukuh undang-undang sedia ada

Beliau menegaskan undang-undang sivil sekarang sudah cukup baik dan perlembagaan memberi ruang untuk penambahbaikan agar sistem lebih baik.

"Kalau nak berlaku adil mesti ada kesedaran orang bukan Islam terima konsep hudud. Tetapi dalam konteks masyarakat majmuk, kontrak sosial, perlu dibincang.

"Undang-undang yang ada sekarang baik dan boleh diperkukuhkan lagi untuk ditambah baik," kata beliau.

Wee turut mempersoalkan sekiranya Enakmen Jenayah Syarikah Kelantan (1993) benar-benar pemperuntukkan peluang kepada orang bukan Islam untuk tidak dikenakan hukuman mengikut hudud.

Beliau turut bertanya mengenai mengenai masalah dalam menjatuhkan hukuman untuk kes melibatkan kesalahan rogol.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Terdapat ralat dalam alat ini

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat