Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

15/08/14

'Tiada cara lain, lantik Wan Azizah segera'


Pakar perlembagaan Abdul Aziz Bari berkata sultan Selangor kini perlu melantik Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar memandangkan presiden PKR itu mendapat sokongan majoriti anggota DUN.

"Mengikut undang-undang, pembubaran (DUN) bukan lagi satu pilihan sekarang. Saya berani menyebut bahawa (pembubaran) juga bertentangan dengan perlembagaan dan demokrasi.

"Tidak perlu lagi buang masa dan wang bila majoriti sokongan di pihak Wan Azizah.

“Undang-undangnya jelas, sultan mesti lantik Wan Azizah untuk membolehkan pentadbiran negeri kembali norma;,” katanya.

Wan Azizah semalam mendedahkan bahawa beliau mendapat sokongan 30 orang ADUN, termasuk dua dari PAS untuk membolehkan beliau dilantik ke jawatan menteri besar.

ADUN Kajang itu juga berkata, ADUN berkenaan juga hilang keyakinan ke atas pentadbiran menteri bersar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Kenyataan itu mengundang cabaran dari Khalid agar Wan Azizah membuktikan perkara itu melalui undi tidak percaya dalam sidang DUN.

Pendirian Khalid itu bagaimanapun dipandang sinis oleh Aziz.

“Khalid sepatutnya konsisten jika beliau mahu mengekalkan kewibawaan dan maruahnya.

"Beliau tidak mahu membuktikan dakwaan bahawa beliau mendapat sokongan majoriti ketika bertemu Sultan pada 11 Ogos tapi sekarang menuntut perkara itu apabila Wan Azizah muncul dengan bukti bahawa sokongan majoriti di pihak (Wan Azizah).

"Saya tetap berpendirian bahawa tiada jalan lagi untuk Khalid,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat