Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

6/07/14

Peguam: Kesesakan lalulintas, pengguna PLUS boleh failkan saman


Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 4 JULAI: Pengguna lebuh raya Projek Lebuhraya Utara Selatan Bhd (PLUS) berhak memfailkan saman kepada pemegang konsesi itu jika kesesakan lalulintas boleh menyebabkan mereka terpaksa menanggung kesusahan dan kerugian daripada segi fizikal dan mental.

Ketua Biro Guaman PKR, Latheefa Koya berkata, hal ini berikutan pengguna lebuh raya itu dikenakan bayaran tol bagi menggunakan perkhidmatan disediakan PLUS.


sesak
“Kalau dia nak saman boleh teruskan, tak jadi isu. Dia kena tunjukkan bagaimana PLUS menyusahkan dia walaupun dia sudah membayar tol dan sebagainya. Terpulanglah kepada dia sebab tak jadi halangan untuk dia saman.

“Kalau kita dapat arahan daripada seseorang menyaman PLUS, kita kena tengok apa bukti yang boleh dikemukakan pihak terlibat mengatakan mengakibatkan kerugian dan penderitaan kepada mereka,” kata Latheefa ketika dihubungi Selangor Kini di sini, hari ini.

Tambah beliau, selain memfailkan saman di mahkamah sivil, pihak yang berhasrat menyaman PLUS juga boleh mengemukakan saman melalui Tribunal Pengguna atau kedua-duanya sekali.
“Dia nak saman adalah perkara lain tetapi kita tahu isu-isu berkenaan perjanjian konsesi tol PLUS masih lagi dalam keadaan rahsia.

“Jadi kalau saman pun, sama ada perjanjian itu boleh dikeluarkan, kita kena tunggu dan lihat kalau ada sesiapa yang nak saman PLUS. Ini baru spekulasi, sukar untuk kita komen lanjut,” katanya.
Sebelum ini, muncul satu rakaman panggilan pengguna lebuh raya PLUS melepaskan kemarahannya apabila setiap hari terpaksa berhadapan dengan kesesakan lalulintas gara-gara penutupan lorong kepada operator talian hotline PLUS.

Wanita yang berulang alik setiap hari Melaka ke Kuala Lumpur mendakwa terpaksa keluar pejabat antara pukul 9.00 hingga 11.00 malam bagi mengelakkan kesesakan lalulintas tetapi masih terperangkap dalam kesesakan selama berjam-jam lamanya.

Wanita yang mempunyai anak itu mendakwa keadaan itu menyebabkan beliau tiba ke rumah beliau pada jam 3.00 pagi setiap hari.

EZY

http://bm.selangorku.com/54341/peguam-kesesakan-lalulintas-pengguna-plus-boleh-failkan-saman/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat