Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

9/06/14

Perbalahan isu gelatin babi halal berterusan


Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Waljamaah Malaysia (ASWAJA) Zamihan Mat Zin membidas pendapat ulama yang tampil dengan “fatwa songsang” bahawa makanan mengandungi gelatin babi atau unsur babi adalah halal untuk orang Islam.

Beliau juga mahu pihak berkuasa mendakwa mereka yang menyebarkan fahaman itu di Malaysia atas alasan ia bertentangan dengan dalil al-Quran serta pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Oleh kerana komponen daging babi sinonim dengan kulit, tulang,urat, lemak, minyak dan lain-lain, maka pengharaman menjadi umum merangkumi keseluruhan babi dan seisinya.

"ASWAJA menyeru agar pihak berkuasa agama menyiasat dan mengambil tindakan ke atas mana-mana individu yang sering mencetus kontroversi dan mengeluarkan fatwa agama yang songsang.

“Ini kerana fatwa berkenaan boleh meresahkan dan menjejaskan keharmonian umat Islam di negara ini," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Ahad lalu, pendakwah terkenal Mohd Kazim Elias membidas sarjana Islam Dr Yusuf Al-Qardhawi yang menulis di lamannya bahawa gelatin haiwan termasuk babi halal digunakan, termasuk dalam produk makanan kerana ia ditransformasikan menjadi bahan lain.

"Ni yang terbaru dia kata DNA babi halal dimakan, sebab dah diproses menjadi lain, dah pening kepala dah, dah keluar dah Facebook dah keluar dalam tulisan dia dah," beliau dipetik sebagai berkata oleh Sinar Harian.

Berhujah menolak pandangan penerima anugerah tokoh maal hijrah Malaysia 2009 itu, Kazim berkata, keempat-empat mazhab Islam berpegang teguh bahawa apa sahaja berkaitan babi tidak boleh dimakan.

Tanpa menyebut nama, bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari pula tampil menyatakan kejanggalannya bagi seorang “penceramah” membidas Yusuf dan Majlis Fatwa Eropah yang membincangkan isu itu.

“Sesiapa ingin mengulas sesuatu hendaklah mempunyai ilmu pengetahuan tentang apa yang dia ulas. Jika tidak ia hanya menampakkan kedangkalan diri dalam dunia ilmu,” sindir Dr Asri di laman Facebook beliau.

Katanya, Majlis Fatwa Eropah dan Persidangan Fekah Perubatan yang berlangsung di Maghribi pada 1997 telah pun membahaskan perkara itu berkaitan sifat sesuatu bahan dan bukannya babi sebagai makanan.

“Isunya, bukan ingin makan seketul babi goreng ataupun sup babi, tetapi ingin memakan coklat, ataupun biskut tapi terdapat kesan DNA babi disebabkan bahan tertentu yang asal-usulnya babi namun telah berubah sifat kimianya,” tulisnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat