Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

11/06/14

'BN tak belajar dari lakonan Ibrahim Pendek'

Pemuda PAS hari ini menempelak langkah kerajaan mengumumkan bantuan RM500 kepada penoreh getah susulan kejatuhan harga getah yang melanda negara.

Menurut dewan itu, langkah populis dan klise itu tidak akan menyelesaikan masalah itu secara tuntas untuk jangka masa panjang demi meningkatkan perbelanjaan mereka.

“Ini tidak ubah sama sekali sepertimana 'gula-gula' BR1M yang diberikan kerajaan Umno (dan) BN dalam PRU yang lalu.

“Yang kita mahukan ialah suatu dasar dan langkah afrimatif yang mampu memberikan kesan jangka panjang,” kata ketuanya Suhaizan Kaiat.

Kerajaan hari ini mengumumkan bantuan RM500 kepada penoreh getah, sama seperti yang diterima pekebun kecil komoditi bagi membantu mereka susulan kejatuhan harga getah pasaran.

Menteri Perusahaan, Peladangan dan Komoditi Datuk Seri Douglas Uggah Embas berkata, kerajaan juga sedang mempertimbang mekanisme menentukan harga getah pasaran.

Beliau juga akan mencadangkan supaya kerajaan membenarkan Lembaga Getah Malaysia (LGM) menentukan harga getah ladang bagi mengelakkan eksploitasi harga oleh orang tengah.

Desakan demo Baling

Dalam kenyataannya hari ini, Suhaizan berkata, langkah itu hanya memperbodohkan dan mempermainkan para penoreh getah.

“Kamu harus belajar dari (pelakon pupular) Ibrahim Pendek dalam filem Ali Baba Bujang Lapok dengan 40 Penyamun.

“Buah dadu tak boleh dibuka lebih dari sekali pusingan. Kamu tipu rakyat sekali lagi dengan RM500, rakyat akan semakin membenci kamu!” katanya.

Dalam filem arahan dan lakoran Tan Sri P Ramlee itu, terdapat babak popular menunjukkan Ibrahim (yang melakonkan watak Sarjan) menipu wang orang ramai menggunakan dadu.

Bagi mengelakkan perkara itu terbongkar dan disedari orang ramai, Sarjan hanya akan membuka perjudiannya itu sebanyak tiga kali sahaja.

Sementara itu, Suhaizan berkata, langkah terbaru kerajaan itu melambangkan keterdesakan BN selepas himpunan besar-besaran di Baling yang menyatakan kemarahan penoreh ekoran menjunamnya harga getah skrap sehingga RM1.90/kg.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat