Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

27/01/12

Try Ice Cream Sandwich NOW – Install Android 4.0 ICS Emulator and try it now

Here is how to install and run the Android 4.0 Ice Cream Sandwich emulator and try ICS today. It will be great if for all new apps and update make a emulator to try it first on your PC or phone. Here are the instructions on how to install it.

To run the Android 4.0 Ice Cream Sandwhich emulator:

1. Download the SDK 2. Extract the Zip to a folder on your desktop 3. Click SDK Manager.exe 4. Put a check in the box for Android 4.0, click Install Packages on bottom right 5. Go back into the Android folder on your desktop, open AVD Manager.exe 6. Click New 7. Give it a name, change the target to Android 4.0 8. Click Create AVD 9. Hit Start, wait five minutes



Download the Android SDK Welcome Developers! If you are new to the Android SDK, please read the steps below, for an overview of how to set up the SDK. If you're already using the Android SDK, you should update to the latest tools or platform using the Android SDK and AVD Manager, rather than downloading a new SDK starter package. See Adding SDK Components.

Platform Package Size MD5 Checksum Windows android-sdk_r16-windows.zip 29562413 bytes 6b926d0c0a871f1a946e65259984701a installer_r16-windows.exe (Recommended) 29561554 bytes 3521dda4904886b05980590f83cf3469 Mac OS X (intel) android-sdk_r16-macosx.zip 26158334 bytes d1dc2b6f13eed5e3ce5cf26c4e4c47aa Linux (i386) android-sdk_r16-linux.tgz 22048174 bytes 3ba457f731d51da3741c29c8830a4583

Here's an overview of the steps you must follow to set up the Android SDK:

Prepare your development computer and ensure it meets the system requirements. Install the SDK starter package from the table above. (If you're on Windows, download the installer for help with the initial setup.) Install the ADT Plugin for Eclipse (if you'll be developing in Eclipse). Add Android platforms and other components to your SDK. Explore the contents of the Android SDK (optional).

To get started, download the appropriate package from the table above, then read the guide to Installing the SDK.

26/01/12

Tiga negeri Pakatan tak akan serah tanah pada FGV

Presiden Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman berkata tiga negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat - Kedah, Selangor dan Kelantan- tidak akan menandatangani perjanjian untuk menyerahkan tanah kepada Felda Global Venture (FGV).

"Ketiga-tiga negeri Pakatan, tidak akan menandatangani perjanjian ini, untuk menyerahkan tanah Felda kepada Felda Global Venture," kata Mazlan dalam sidang media.

Timbalan pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Dr Rosli Yaacop yang turut hadir menjelaskan perjanjian tanah untuk mendapat hak milik perlu mendapat kelulusan menteri besar.

"Jadi Felda Global Venture kena jumpa MB kerana ia berada di bawah kuasa MB," katanya.

Menurut Mazlan lagi, pendirian tidak akan menyerahkan tanah Felda kepada FGV telah diputuskan oleh Jawatankuasa PAS pusat bulan lalu bagi negeri yang diperintah parti itu - Kedah dan Kelantan.

Manakala bagi Selangor, katanya, beliau telah memanjang perkara itu kepad Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim melalui wakil PAS di negeri itu.

Ketika dihubungi kemudiannya, Mazlan berkata, perkara itu juga telah disampaikan kepada pengerui Biro Felda PKR, Suhaimi Said, yang memanjang perkara itu kepada menteri besar.

Mazlan berkata, beliau telah dimaklum bahawa menteri besar Selangor memang mengambil pendirian yang sama.

Mazlan juga berkata, pihaknya akan mengadakan siri jelajah Gerakan Selamatkan Felda di ketiga-tiga negeri tersebut dan bertemu dengan menteri besar masing-masing bagi menyatakan pendirian dan sokongan terhadap kerajaan negeri.

Malah, kata Mazlan, di negeri-negeri yang ditadbir BN, setahunya, belum ada yang menandatanganinya walaupun difahamkan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob "memberi respon positif" berhubung perkara itu.

"Kita akan desak supaya beliau jangan tandatangani (perjanjian itu)," katanya.

Dakwaan belanja besar, Jingga 13 gesa SPRM siasat

NGO yang ada kaitan dengan PKR - Jingga 13 - membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini, menggesanya menyiasat dakwaan bahawa isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berbelanja besar semasa bercuti di Australia.

Kumpulan itu memetik satu laporan Malaysiakini yang merujuk kepada satu artikel dalam akhbar Australia - Sydney Morning Herald - tulis kolumnis Andrew Hornery yang menggelar Rosmah sebagai "First Lady of Shopping' kerana dikatakan telah membelanjakan RM300,000 membeli-belah di butik mewah pereka fesyen di Sydney, Carl Kapp.

Bercakap dalam sidang media sebelum membuat laporan tersebut, ketua penyelaras Jingga 13, Fariz Musa (kiri) mengulangi cabaran kepada Rosmah, menyaman penerbitan tersebut, Hornery dan Kapp sendiri yang mengesahkan perkara itu, jika ia benar-benar fitnah.
Dalam memfailkan laporan di pejabat SPRM Shah Alam, NGO itu mendesak suruhanjaya meneliti di mana Rosmah mendapat wang untuk tujuan tersebut.

25/01/12

Dengar lain tulis lain.. Tuan Guru Nik Aziz

KOTA BHARU, 18 Jan: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan dakwaan terhadap Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim penyokong 'gay' adalah karut.Katanya, pihak media masih belum serik membuat fitnah terhadap Anwar walaupun usaha yang sama menerusi kes liwat telah tersungkur.Katanya, apa yang beliau dengar kenyataan Anwar berhubung undang-undang gay berlainan dengan apa yang tersiar dalam media.“Saya dengar Datuk Seri (Anwar) sebut benda lain tetapi surat khabar tulis benda lain.“Sudahlah tuduhan liwat baru-baru ini memakan masa berpuluh tahun berakhir dengan sekelip mata, kali ini tak serik lagi nak buat tuduhan lain pula,” ujarnya.Beliau seterusnya mengingatkan pihak lawan untuk menyerang parti yang lain perlu menyerang dasar dan bukan batang tubuh atau peribadi.“Menyerang manusia ini dipanggil mengumpat, tetapi politik ini diserang dasar oleh pihak lawan dan bukannya peribadinya.“Serang dasar parti yang dipegang oleh Datuk Seri, itu perkara lain, ini tidak serang peribadi, semuanya kerja tak cerdik,” ujarnya lagi.Sebelum itu,Tuan Guru yang juga Menteri Besar Kelantan menerima kunjungan Menteri Pembangunan Pusat Bandar Kampung Baru dan Kewangan Negara China, Zhao Guang Qing, di pejabatnya tengah hari tadi.Turut sama dalam kunjungan berkenaan, Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa dan bekas anggota Dewan Negara, Ahmad Rusli Ibrahim.Sementara itu Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, BN sendiri ternyata gagal dalam menangani isu homoseksual ini.Malah beliau mempersoal, apa tindakan kerajaan terhadap aktiviti terkutuk itu yang aktif beroperasi di sekitar Chow kit dan Lorong Haji Taib."Kalau benar kerajaan BN bersungguh menentang gay, kenapa di Lorong Haji Taib ini bersepah aktiviti ini."Saya nak katakan bahawa, undang-undang yang sedia ada ini gagal menangani permasalahan ini," katanya. Back to the top


Published with Blogger-droid v2.0.4

Serang di Jalan Kebun: Suhakam pertikai polis

(Badrul Hisham menyerahkan memo kepada Pesuruhjaya Suhakam ekoran serangan majlis mereka di Jalan Kebun, Klang)

KUALA LUMPUR, 25 Jan: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) hari ini melahirkan rasa kesal di atas insiden serangan di majlis anjuran Asal Bukan Umno (ABU) bersama Hindraf di Jalan Kebun, Klang baru-baru ini.

Bercakap sewaktu menerima serahan memorandum dari kumpulan Asal Bukan Umno (ABU) hari ini, Pesuruhjaya Suhakam, Muhammad Sha'ani Abdullah (gambar bawah) berkata, pihak berkuasa sepatutnya bertindak adil dalam insiden tersebut.

"Sebagai pihak berkuasa mereka sepatutnya menggunakan undang-undang melindungi mangsa kepada kekacauan tersebut bukannya memberi perlindungan kepada yang membuat kacau.

"Saya ingin menegur pihak polis agar lebih adil, siapa yang benar atau yang salah mereka perlu tahu dan kita tidak mahu mereka menyalahguna kuasa yang mereka ada," jelasnya.

Serahan memorandum itu dibuat pemimpin ABU yang diketuai Badrul Hisham Shahrin di Pejabat Suruhanjaya itu di Kuala Lumpur pagi tadi.

Semalam mereka membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi.

Menurut jurucakap mereka, laporan tidak dibuat di Klang kerana tidak yakin dengan polis di sana yang dlihat bercakap dengan pihak terbabit selepas kejadian itu.

Ceramah Umum ABU di Dewan MBSA seksyen 30, Jalan Kebun, Shah Alam pada 22 Januari lalu menyaksikan satu serangan keterlaluan oleh sekumpulan samseng terhadap orang ramai.

Samseng yang dipercayai penyokong tegar Umno itu bertindak ganas dengan mensasarkan kaum India sahaja apabila dilihat hanya menyerang kaum India tanpa memperdulikan kaum Melayu dan Cina yang turut berada di dalam dewan itu.

Akibat daripada tindakan tersebut seorang ahli Kelab Penyokong PAS, Krishnan cedera parah (gambar) apabila diserang oleh Umno dan dimasukan ke Hospital Pakar Sri Sentosa bagi menerima rawatan.

Dalam ulasannya, Sha'ani berkata, pihak berkuasa juga sepatutnya boleh terus mengambil tindakan kepada mereka yang menyerang ceramah ABU pada malam itu kerana jelas boleh dilihat pihak mana yang memulakan kekacauan tersebut.

"Suhakam sendiri melihat apa yang berlaku pada hari tersebut siapa yang memulakan kekacauan dan sepatutnya pihak polis boleh menahan terus mereka tetapi apa yang kita dengari adalah kenyataan pihak berkuasa yang mengatakan tidak ada apa-apa yang berlaku dan belum menerima sebarang laporan.

"Majlis tersebut dianjurkan oleh sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang sah di sisi undang-undang bukannya kongsi gelap, dan atas alasan itulah sepatutnya polis sedar siapa yang bersalah ataupun tidak," katanya lagi.

Menurutnya, apa yang dibimbangi, serangan tanpa rasa takut ekoran tiada tindakan drastik oleh pihak bekuasa akan menjadi trend selepas ini lebih-lebih lagi dalam suasana menjelang pilihan raya.

Sehubungan itu, beliau memberitahu Suhakam akan membawa perkara tersebut dalam mesyuarat suruhanjaya untuk tindakan selanjutnya serta akan melakukan inkues awam.

"Setiap yang bersalah perlu dikenakan tindakan bukannya dilindungi oleh pihak berkuasa, saya ingin persoalkan kepada pihak polis siapa yang mereka ingin lindungi individu yang benar ataupun yang bersalah," katanya.

Selesai segera

Badrul Hisham Shaharin atau CheguBard (gambar) sewaktu menyerah memorandum berharap perkara ini dapat diselesaikan dengan segera agar ia tidak lagi timbul pada masa yang akan datang.

"Melihat kepada kejadian tersebut, saya mengesaki bahawa polis pada malam tersebut telah bersubahat dengan orang-orang yang menyerang para hadirin yang hadir di program ceramah.

"Pihak polis tidak mengambil apa-apa tindakan terhadap penyerang sebaliknya menyuruh kami menghentikan program ceramah itu dan ini jelas menandakan polis gagal menjaga keselamatan orang ramai yang hadir," katanya.

Selain itu, beliau juga mahu Suhakam melakukan siasatan sama ada benarkah dakwaan bahawa pihak polis ada bersubahat dengan penyerang-penyerang yang terlibat.

Sementara itu laporan media (Sinar Harian) mengatakan, polis Selangor telah menahan seorang lelaki berusia lewat 20-an pagi semalam bagi membantu siasatan insiden serangan ketika ceramah Asal Bukan Umno (ABU) di Dewan Orang Ramai Majlis Bandaraya Shah Alam, Jalan Kebun di sini, Sabtu lalu.

Menurut laporan itu lagi, lelaki tersebut akan disiasat di bawah Seksyen 148 Kanun Keseksaan dan keterangan daripada saksi juga sudah. diambil.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Zahedi Ayob berkata, pihaknya juga sedang mengenal pasti beberapa suspek lagi dan siasatan sudah mula dijalankan selepas kejadian tersebut berlaku.

Selepas ke balai polis, ABU ke Suhakam

KUALA LUMPUR, 25 Jan: Asal Bukan Umno (ABU) akan menyerahkan memorandum kepada Suhakam hari ini bagi membantah serangan di majlis anjuran mereka bersama Hindraf di Jalan Kebun, Klang baru-baru ini.

Memorandum itu akan diserahkan jam 11 pagi ini di Pejabat Suhakam, Jalan Sultan Ismail.

Semalam mereka membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi.

Menurut jurucakap mereka, laporan tidak dibuat di Klang kerana tidak yakin dengan polis di sana yang dlihat bercakap dengan pihak terbabit selepas kejadian itu.

Ceramah Umum ABU di Dewan MBSA seksyen 30, Jalan Kebun, Shah Alam pada 22 Januari lalu menyaksikan satu serangan keterlaluan oleh sekumpulan samseng terhadap orang ramai.

Samseng yang dipercayai penyokong tegar Umno itu bertindak ganas dengan mensasarkan kaum India sahaja apabila dilihat hanya menyerang kaum India tanpa memperdulikan kaum Melayu dan Cina yang turut berada di dalam dewan itu.

Akibat daripada tindakan tersebut seorang ahli Kelab Penyokong PAS, Krishnan cedera parah (gambar) apabila diserang oleh Umno dan dimasukan ke Hospital Pakar Sri Sentosa bagi menerima rawatan.

Isu NFC: Kit Siang gesa pengerusi PAC letak jawatan

Penasihat DAP Lim Kit Siang mahu pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC), Datuk Seri Azmi Khalid meletak jawatan kerana didakwa melambatkan "penyiasatan penuh" terhadap dakwaan salah urus projek Fidlot Kebangsaan.

pac meeting on rmaf engine missing 200110 azmi khalidAhli parlimen Ipoh Barat itu menggesa Azmi (kiri) supaya "jangan menjadi halangan" kepada siasatan segera PAC terhadap tuduhan itu agar jawatankuasa berkenaan boleh membentangkan penemuannya di Parlimen apabila ia bersidang semula Mac ini.

Lim membuat gesaan itu ekoran Azmi, yang juga ahli parlimen Padang Besar, menghentikan siasatan PAC terhadap pengurusan projek lembu itu, sehingga polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menyelesaikan siasatan mereka.

"Keputusan PAC menghenti atau menggantung siasatannya terhadap pendedahan Ketua Audit Negara berhubung skandal itu hanyalah kecenderungan peribadi Azmi dan bukan keputusan kolektif PAC, kerana PAC tidak mengadakan mesyuarat selepas bermulanya siasatan polis dan SPRM terhadap NFC," katanya.

"Azmi tidak seharusnya mengenakan kehendak peribadi ke atas PAC apabila kepentingan negara menuntut PAC melaksanakan kewajipannya menjalankan siasatan penyiasatan segera dan serta-merta terhadap skandal tersebut."

22/01/12

Pengasas Megaupload.com, Kim Dotcom ditangkap

SEBUAH pelayan komputer milik Megaupload ditemui di sebuah bilik hotel di Hong Kong kelmarin.

HONG KONG - Sepasukan anggota kastam Hong Kong menyerbu beberapa pejabat, premis tempatan dan suit hotel mewah di sini dalam siasatan ke atas laman perkongsian fail Internet, Megaupload.com.

Siasatan berkenaan yang dilakukan di seluruh dunia dikendalikan oleh Biro Siasatan Persekutuan (FBI).

website megaupload.com tidak boleh dilayari

Seramai 100 anggota kastam menyertai serbuan di sini kelmarin dan merampas sebahagian besar bukti digital selain aset haram mencecah HK$330 juta (RM130.4 juta).

"Semua aset ini dibeku kan di bawah undang-undang Hong Kong. Operasi kami masih diteruskan," kata pihak kastam Hong Kong dalam satu kenyataan.

Dalam operasi berkenaan, pihak berkuasa turut menyerbu beberapa suit hotel mewah yang kadar sewanya HK$100,000 (RM40,010) sehari dan menemui beberapa pelayan berkelajuan tinggi dan skrin televisyen yang disyaki memiliki kaitan dengan kes berkenaan.

Serbuan dibuat susulan penutupan Megaupload.com oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) Khamis lalu selepas laman web itu didakwa terbabit dalam aktiviti cetak rompak dan pelanggaran hak cipta.

Pengasas laman Megaupload.com, Kim Dotcom yang juga dikenali sebagai Kim Schmitz kini ditahan di New Zealand selepas polis menyerbu kediamannya di negara itu.
KIM DOTCOM

Warga Jerman berusia 37 tahun itu yang memiliki status penduduk tetap New Zealand dan Hong Kong dinafikan ikat jamin bersama tiga lelaki lain semasa mereka dihadapkan di sebuah mahkamah daerah di Auckland kelmarin.

Dalam serbuan di banglo mewah yang diduduki oleh Dotcom di Auckland, polis New Zealand turut merampas beberapa kereta mewah berharga AS$4.8 juta (RM14.9 juta) termasuk sebuah Cadillac merah jambu keluaran 1959 dan sebuah kereta Rolls Royce Phantom.

Dalam perkembangan berkaitan, Jabatan Kehakiman AS dan FBI telah mendakwa tujuh individu yang dituduh "bertanggungjawab melakukan aktiviti cetak rompak besar-besaran secara atas talian menerusi Megaupload.com dan beberapa laman web berkaitan".

Megaupload menyebabkan kerugian lebih AS$500 juta (RM1.55 bilion) kepada pemilik-pemilik hak cipta dengan menawarkan salinan cetak rompak filem, program televisyen dan kandungan lain.

Ia adalah antara laman web perkongsian fail paling popular di dunia dengan mencatatkan sekitar 50 juta pengguna setiap hari. - AFP

Video Terkini & Panas !! Penyokong UMNO mengganas di ceramah PAS, ABU & HINDRAF



Org india tidak selamat di kawasan UMNO! Najib siapkan keranda utk 1Malaysia.

Dari FB IAR

Zamri Mohd Noor : saye baru balik dari tempat kejadian.. keadaan sudah terkawal, polis pun ramai dah tiba.. cuma yg sedihnya polis hanya mengawal..tiada daya utk menyuruh budak2 tu bersurai, alik2 polis mintak kita pulak jgn teruskan ceramah..samsengnya mereka ini hinggakan dgn motorsikal pun diaorg terjah masuk ke dlm dewan ! VIDEO DIBAWAH


Lapuran dari Twitter DiBawah :

che'GuBard @chegubard 16h Reply Retweet Favorite · Open Pemuda Umno datang ganggu prog ABU di Dewan MBSA seksyen 30 Jln Kebun... Berlaku serangan fizikal...

che'GuBard @chegubard 16h Reply Retweet Favorite · Open Beberapa hadirin cedera diserang..

Zainulfaqar @zainulfaqar 16h Reply Retweet Favorite · Open Rakyat di Dewan MBSA Jln Kebun yang menyertai ABU terima tindakan ganas pemuda Umno. Sudah ada rakyat cedera.

dari FB IAR URGENT!!! FROM CHE'GU BARD : Yang berada di sekitar mohon bergerak ke Dewan MBSA seksyen 30 Jln Kebun shah alam ... Ceramah ABU bersama MD sabu diserang secara fizikal oleh pemuda Umno .. Ada hadirin yg cedera..peniaga2 melayu habis dirosakkan gerai.. Hanya ada dua polis gagal buat apa2.. Mohon gerak penyokong ke sini segera

che'GuBard @chegubard 16h Reply Retweet Favorite · Open Serangan ke prog ABU mlm ini brsifat prkauman,mereka masuk jerit cacian kpd org India&serang fizikal.Pemuda Umno harus t/jawab

Susulan kejadian 'UMNO bunuh 1Malaysia' dlm program #ABU di Klang, Dr Siti Mariah turut melawat mangsa yg dipukul penyokong Umno
PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Terdapat ralat dalam alat ini

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat