Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

20/06/12

Komen pengikut dalam Facebook: Harakahdaily terima amaran SKMM

KUALA LUMPUR: Harakahdaily menerima surat amaran dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini ekoran tulisan seorang pengikut dalam Facebooknya yang komennya didakwa menghina raja-raja.

Menurut surat dari Unit Media Baru, Jabatan Pengawasan dan Pengurusan Maklumat, SKMM, tulisan dari pengikut Facebook Harakahdaily itu bertentangan dengan Seksyen 211, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

Akta itu menetapkan bahawa pemberian kandungan yang sumbang, lucah, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk mengacau, mendera, mengugut atau mengganggu mana-mana orang adalah satu kesalahan.

Sekiranya disabitkan kesalahan, pemberi kandungan boleh didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan juga boleh didenda selanjutnya satu ribu ringgit bagi setiap hari atau sebahagian daripada sehari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

"Oleh yang demikian, pihak tuan adalah diminta untuk mengambil perhatian akan peruntukan di atas serta memastikan kandungan portal tuan tidak melanggar peruntukan tersebut.

"Pihak SKMM akan terus memantau portal ini agar ianya tidak melepasi batasan-batasan yang digariskan dan menjadi medan bicara yang lebih sihat dan beretika," kata surat kepada Harakahdaily itu.

Seorang pengikut Facebook Harakahdaily telah membuat komennya dalam ruangan komen tentang raja-raja Melayu di bawah laporan bertajuk 'Itu pandangan saya sebagai rakyat biasa - Nizar'.

Berdasarkan surat amaran dari SKMM itu, Harakahdaily adalah bersalah ekoran komen-komen itu tersiar dalam laman Facebook Harakahdaily walaupun yang menulisnya adalah pihak lain.

Ekoran surat itu, Harakahdaily telah membuang nama penulis komen berkenaan dalam senarai pengikutnya di Facebook.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat