Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

7/06/12

Kenapa Fathul Bari Takut Debat?

31 Mei lalu kami menghantar surat rasmi jemputan debat kepada Sekretariat Ulama Muda Umno (ILMU) melelaui emel dan fax. Surat rasmi pelawaan debat kepada ILMU

Tajuk yang kami kemukakan ialah "PAS vs Umno : Siapa Sesat" dengan menampilkan Pemuda PAS Gombak yang mewakili PAS serta ILMU yang mewakili Umno.

Ia dijadualkan berlansung pada 26 Jun akan datang, di Dewan Beringin, Taman Sri Gombak.

Emel sama kami hantar kepada media dan dimasukkan ke dalam Facebook rasmi kami beserta blog www.PemudaGombak.com.

Rujuk http://pemudagombak.com/v1/?p=1338

Kenapa Pilih Tajuk Ini?

Antara persoalan yang timbul daripada pihak ILMU, media malah para rakan FB ialah mengapa pilih tajuk ini?

Ya, tajuk ini nampak kontroversi dengan perkataan "sesat" pada tajuk debat. Wacana bertajuk "PAS - Parti Ajaran Sesat" fathul Bari boleh jadi ahli panel pula, tapi debat "PAS vs Umno: Siapa Sesat" takut?

Tahukah anda, selama ini Umnolah yang selama ini mempopularkan tajuk ini dengan tuduhan yang dilemparkan kepada PAS - Parti Ajaran Sesat? Apa kata Ulama Muda Umno?

Malah, tajuk ini sudah diwacanakan oleh Umno dan ia menjadi kelebihan kepada ILMU. Nah, salah seorang penelisnya ialah Fathul Bari yang gentar dengan tajuk debat "PAS vs Umno: Siapa Sesat

Lebih jauh lagi, Ustaz Fathul Bari, jurucakap ILMU yang menjadi pembentang utama wacana tersebut! Satu lagi kenyataan yang mengatakan PAS sesat oleh seorang ustaz ILMU; Fauzan Yahya

Justeru, inilah medan terbaik untuk ILMU memberi penjelasan yang terbuka di pentas debat yang kami sediakan.

Bukankah ini satu tawaran yang cukup lumayan bagi ILMU? inilah medannya untuk ILMU mendedahkan 'kesesatan' PAS!

"Kami mahu berdebat dengan TGHH dan TGNA"

Ini respon awal mereka yang dipetik daripada web www.antarapos.com. Fathul Bari cabar TGHH boleh pula? Pemuda Gombak cabar Fathul Bari, ditolak kerana kami bukan pembuat dasar?

(Rujuk: http://pemudagombak.com/v1/?p=1358)

Boleh lihat respon Ust Fathul Bari di http://www.youtube.com/watch?v=xrNsJkgRmW0

Katanya juga "Mereka (Pemuda PAS Gombak bukan pembuat dasar".

Beberpa persoalan yang timbul dari respon Fathul Bari.1. Di manakah kedudukan ILMU dan Fathul Bari dalam Umno?2. Adakah ILMU pembuat dasar dasar Umno?

Ayuh, kita kupas satu persatu persoalan tersebut. Persoalan pertama, di mana kedudukan ILMU di dalam Umno sehingga merasakan tidak layak berdebat dengan kami dan mahukan Presiden dan Mursyidul Am kami?

Merujuk kepada website Umno, tidak adapun ILMU sebagai sebahagian organisasi dalam Umno. Malah, Ust Fathul Bari, Dr Fadlan, Ust Fauzan bukan siapa-siapa pun di dalam barisan kepimpinan Umno.

Jika hendak berdebat, biarlah sekufu. Jika hendak berdebat dengan Presiden kami, hantarlah Presiden Umno, baru setaraf, bukan?

Malah, jika hendak dibandingkan taraf dengan Dewan Pemuda PAS Malaysia, ILMU masih belum setaraf. Yang setaraf denhgan DPPM ialah Pergerakan Pemuda Umno Malaysia.

Setaraf dari segi ranking dan kedudukan dalam parti masing-masing.

(Kami difahamkan, Ketua Pemuda PAS, Ustaz Nasruddin Hassan pernah menghantar jemputan debat kepada Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin tapi sepi tanpa jawapan)

Paling tinggi pun ialah Fathul Bari, pernah beberapa kali menjadi perwakilan Umno Perlis peringkat bahagian.

Justeru, atas keinsafan ini, kami daripada Pemuda PAS Gombak mengambil inisiatif ini untuk berdebat dengan mereka. Biar kami meninggikan taraf mereka yang tiada apa-apa pun dalam Umno ke sama taraf dengan pemuda kawasan.

Kemudian, kita pergi ke persoalan kedua; Adakah ILMU pembuat dasar?

Jika soalan pertama "Di manakah kedudukan ILMU dan Fathul Bari dalam Umno?", jawapannya ialah "Tidak ada apa-apa", apatah lagi soalan "Adakah ILMU pembuat dasar Umno?".

Oh, sudah tentu tidak sama sekali. Tidak perlu dihuraikan panjang.

Maka, alasan mereka menolak jemputan kami berdebat kerana Pemuda PAS Gombak bukan pembuat dasar, sudah tidak releven sama sekali.

Jadi, apa lagi alasan ILMU?

Masih awal untuk ILMU menolak mentah-mentah pelawaan kami. Malah kami berikan masa yang secukupnya untuk ILMU memberi respon kepada kami dan persediaan secukupnya. Di dalam surat kami, tarikh akhir respon debat tersebut adalah pada 14 Jun.

Ayuh ILMU, tunjukkan kebenaran kalian! SUMBER:https://www.facebook.com/notes/pemudagombakcom/kenapa-fathul-bari-takut-debat/10150882901443721

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat