Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

27/04/12

Sertai Bersih 3.0 lawan Umno BN di KL 'wajib', kata Nik Aziz

MOBiLiSASi rakyat ke himpunan aman Bersih 3.0 di Dataran Merdeka pada 28 April ini adalah wajib untuk semua ahli PAS bagi menghentikan penyelwengan pilihan raya yang didalangi oleh Umno Barisan Nasional.

Demikian penegasa Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dipetik dari Harakahdaily.net.

“Mana-mana pihak yang melakukan perkara tidak berlandaskan Islam wajib kita tentang,” ujarnya.

Menurut beliau keengganan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melaksanakan Lapan Tuntutan Bersih menyerlahkan bahawa Umno Barisan Nasional mahu pilihan raya tanah air ini berlangsung dalam suasana kotor.

Walhal katanya, usaha mereformasi pilihan raya ini adalah bermanfaat untuk semua tidak kira pihak pembangkang Pakatan Rakyat atau Umno Barisan Nasional yang meneraju kerajaan pusat sekarang.

“Andainya Pakatan Rakyat menang dalam pilihanraya akan datang dan mentadbir negara akan melakukan sebagaimana BN buat sekarang, setuju atau tidak sekiranya kami bawa pengundi hantu untuk kekal mentadbir negara pada pilihanraya berikutnya.

“Tentu saja Umno dan BN tidak mahu sebab perkara ini perbuatan mungkar yang tentu saja berdosa besar bila melakukanya,” ujarnya lagi.

Justeru beliau mempersoal motif Umno Barisan Nasional kerana sanggup menerima anasir pengundi hantu saban pilihan raya seperti yang didedah belakangan ini.

Setakat ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersetuju menerima salah satu dari Lapan Tuntutan Bersih, iaitu penggunaan dakwat kekal pada jari pengundi di pilihan raya kali ini.

Kerana itu, Nik Aziz menegaskan adalah ‘wajib’ ke atas seluruh rakyat untuk keluar beramai-ramai untuk menjayakan Bersih 3.0 pada 28 April ini dengan tujuan untuk menentang pengundi hantu di samping menuntut tujuh perkara lain. -END dari:http://penanginsight.com/content/sertai-bersih-30-lawan-umno-bn-di-kl-wajib-kata-nik-aziz , http://www.keadilandaily.com/sertai-bersih-3-0-suatu-kewajipan-nik-aziz/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat