Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

10/01/12

Polis buru dalang letupan di kompleks mahkamah

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Saleh hari ini berkata pasukan itu memerlukan kerjasama orang ramai untuk menyalur maklumat berhubung kejadian pengeboman semasa perhimpunan di sekitar kawasan Kompleks Mahkamah Jalan Duta, semalam.

Katanya, pasukan itu juga akan meneliti rakaman video polis bagi mengenal pasti suspek dalam kes letupan tersebut, yang berlaku semasa penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim berhimpun.

"Kita akan tengok video yang kita rakam dan akan melihat secara keseluruhan keadaan semasa perhimpunan dan juga dalang yang meletakkan bahan letupan buatan sendiri itu," katanya, seperti dilaporkan Bernama.

Katanya lagi, polis juga sedang mengumpul maklumat untuk memutuskan sama ada penganjur perhimpunan didapati melanggar syarat yang ditetapkan untuk mengadakan perhimpunan tersebut.

Tambahnya, pasukan itu juga akan menyiasat lokasi insiden letupan dan juga perjalanan perhimpunan berkenaan.

Tumpuan utama penyokong Anwar, berjumlah lebih 5,000 orang ketika insiden pengeboman itu bermula, adalah satu kawasan medan selera di Jalan Khidmat Usaha.
Beberapa pemimpin muda dari parti anggota Pakatan Rakyat juga telah mula berucap di kawasan medan selera berkenaan, sebelum bom pertama meletus pada jam 10.20 pagi pada jarak kira-kira 300 meter daripada salah satu pintu utama ke mahkamah.

Kawasan medan selera itu juga dikatakan sebagai lokasi yang akan dituju Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memberi ucapan.

Menurut polis, empat orang awam mengalami kecederaan kecil akibat letupan tersebut manakala seorang lagi dirawat kerana "terkejut" akibat kejadian berkenaan.

Insiden letupan berkenaan bagaimanapun tidak menimbulkan suasana panik di kalangan peserta perhimpunan tersebut.

Kumpulan berkenaan juga bersurai dengan aman setelah dinasihati polis supaya berbuat demikian dengan alasan "keadaan tidak selamat" ekoran letupan daripada bom jangka buatan sendiri itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat