Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

7/01/12

Pakatan jangka menang lebih besar di Sabah

Ketua umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim gembira apabila perpecahan dalam Umno Sabah semakin mendapat perhatian.

anwar ibrahim interview with malaysiakini 5Bercakap kepada Malaysiakini dalam satu wawancara, Anwar berkata beliau melihat perkara itu sebagai perkembangan "positif" di negeri tersebut yang akan membolehkan Pakatan meraih jumlah kerusi yang lebih besar.

Walau tidak begitu menyerlah di Sabah, Anwar berkata Pakatan Rakyat masih boleh bekerjasama dengan parti-parti kecil dan juga kumpulan masyarakat sivil di situ – dengan mengagihkan kerusi tertentu kepada kumpulan berkenaan.

Bagaimanapun, Anwar berkata langkah itu tidaklah bermaksud PKR menjemput semula bekas pengerusi negeri itu, Datuk Dr Jeffrey Kitingan ke dalam parti.

Jelasnya, beliau telah menerima banyak kritikan ekoran daripada tindakan "lompat parti" oleh pemimpin parti itu sebelum ini dan beliau perlu mengalah kepada kritikan berkenaan

Di Semenanjung pula, Anwar mengakui bahawa perbincangan telahpun berjalan di antara Pakatan dan juga wakil daripada veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah.

Pakatan juga berhubung dengan Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) yang diketuai putera raja Kelantan itu, namun perbincangan itu tidaklah sehingga ke peringkat agihan kerusi.

AMANAH juga tidak menyatakan untuk bertanding di mana-mana kerusi, kata Anwar lagi.

Dalam wawancara ini, Anwar turut menyentuh mengenai dua tokoh yang pernah bekerjasama dengannya – presiden parti KITA, Datuk Zaid Ibrahim dan juga "rakannya" Raja Petra Kamarudin.

Baca laporan penuh

Wawancara ini dijalankan oleh Aidila Razak, Salhan K Ahmad dan Steven Gan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat