Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

18/11/11

Projek lembu: PKR tuntut k'jaan dedah kertas kabinet

Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli hari ini menuntut kerajaan supaya mendedahkan kertas mesyuarat jemaah menteri berhubung keputusan kerajaan menganugerahkan projek lembu fidlot kontroversi kepada keluarga menteri pembangunan wanita, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Rafizi berkata, perkara itu perlu dijelaskan untuk memastikan sejauh mana penglibatan Shahrizat dalam proses menganugerahkan projek berkenaan kepada syarikat National Feedlot Corporation Sdn Bhd yang diketuai sumai menteri berkenaan, Datuk Seri Mohammad Salleh Ismail.

Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli hari ini menuntut kerajaan supaya mendedahkan kertas mesyuarat jemaah menteri berhubung keputusan kerajaan menganugerahkan projek lembu fidlot kontroversi kepada keluarga menteri pembangunan wanita, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Rafizi berkata, perkara itu perlu dijelaskan untuk memastikan sejauh mana penglibatan Shahrizat dalam proses menganugerahkan projek berkenaan kepada syarikat National Feedlot Corporation Sdn Bhd yang diketuai sumai menteri berkenaan, Datuk Seri Mohammad Salleh Ismail.

"Dalam kes ini ada terlalu banyak proses buat keputusan di peringkat kabinet, di peringkat kementerian pertanian.

"Keputusan dibuat antara tahun 2006 hingga 2008 termasuk juga pinjaman RM250 juta, semua ini melibatkan kertas kabinet.

"Jadi soalan kami, berapa luaskan penglibatan Datuk Seri Shahrizat Jalil dalam proses membuat keputusan itu?," soalnya dalam sidang media di ibu pejabat PKR petang ini.

Katanya lagi, langkah kerajaan untuk mendedahkan kertas berkenaan merupakan satu permulaan baik, apatah lagi apabila Mohamad Salleh sendiri, selaku pengerusi eksekutif NFC, mengakui bahawa pinjaman berkenaan diluluskan tanpa sebarang jadual pinjaman.

Rafizi berkata demikian ketika mengulas penjelasan yang diberikan Mohamad Salleh berhubung jumlah kerugian yang ditanggung syarikat berkenaan sebelum ini, seperti dilaporkan akhbar Berita Harian hari ini.

Dalam penjelasannya, Mohamad Salleh berkata, dakwaan bahawa kerajaan melupuskan pinjaman berkenaan kerana kerugian yang dialami NFC merupakan "rumusan tidak matang."

Sebaliknya, Mohamad Salleh berkata perjanjian pinjaman berkenaan tidak menyatakan jadual pembayaran balik, dan syarikat itu pula masih dibenarkan membuat bayaran balik dalam tempoh tertentu.

Maka, NFC tidak melanggar perjanjian pinjaman berkenaan, kata Mohamad Salleh lagi seperti dilaporkan.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata pengakuan Mohamad Salleh bahawa pinjaman kepada NFC itu dibuat tanpa jadual bayaran balik juga merupakan satu unsur rasuah dan perlu disiasat kerajaan.

Tambahnya, siasatan juga perlu dilakukan ke atas pengakuan Mohamad Salleh bahawa syarikat itu diberikan projek berkenaan walau tidak mempunyai pengalaman untuk menjalankan projek berimpak tinggi itu, seperti dilaporkan akhbar New Straits Times hari ini.

"Kalau proses telus digunakan, syarikat ini tidak dapat projek ini. Dia tidak layak dan tidak ada pengalaman," kata Rafizi lagi.

Tambahnya, PKR juga akan membuat laporan kepada SPRM, susulan kepada laporan yang dibuat sebelum ini berhubung pembelian kondominium mewah oleh satu lagi syarikat milik keluarga menteri berkenaan.

Ustaz Azhar Idrus - Golongan Sekular Pergi Mekah

'Dakwaan murtad kerana Injil tenaga solar hina Islam'

Kenyataan exco kerajaan negeri Selangor, Datuk Hasan Ali bahawa umat Islam di negara ini boleh dimurtadkan dengan menggunakan sejenis radio rakaman menggunakan tenaga solar yang dimuatkan dengan cerita-cerita Kristian atau disebut ‘Solar Powered Handheld Talking Bible’ sebagai menghina, kata bekas Mufti Perlis, Profesor Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

“Saya rasa kenyataan itu satu penghinaan kepada masyarakat Islam di Malaysia dan boleh menjadi satu tindakan kempen tidak langsung tentang 'the power of reading the Bible' seperti yang ditonjolkan oleh sesetengah pihak.

“Bagi saya, maaf terpaksa katakan bahawa kenyataan itu juga sesuatu yang amat tidak wajar bagi seorang exco kerajaan yang hidup di zaman teknologi. Hari ini segala bacaan samada al-Quran ataupun Bible boleh di dapati di internet. Pelbagai peralatan, samada komputer ataupun selainnya boleh melakukan 'download' semua bacaan ini.

“Tidak perlu untuk bersembunyi mendapat atau mendengarnya. Bagi saya, kenyataan beliau tanpa disedari boleh menjadi kempen mendengar Bible yang sebelum ini tidak ramai yang mengambil kisah. Itu pun bukan satu kesalahan. Dunia tidak tertutup.” kata Dr Asri dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

Menurut bekas mufti itu, di Malaysia, al-Quran dikumandangkan di pembesar suara, TV, radio, dan majlis-majlis kerajaan tetapi tidak pula dihebohkan kononnya masyarakat bukan muslim telah memeluk Islam kerana terdengar bacaan al-Quran setiap hari.
Kebenaran hakiki

“Tiba-tiba dihebohkan kononnya ada yang masuk Kristian kerana mendapat alat kecil yang membaca Bible. Alangkah hinanya umat Islam dan agamanya. Seakan-akan orang Islam yang sekian lama mendengar al-Quran, terus berubah kerana terdengar atau mendengar bacaan Bible.

“Tindakan ini seakan kuasa ataupun pengaruh Bible mengatasi al-Quran,” kata Dr Asri.

Menurut beliau lagi, setiap orang yang mendengar dan menilai akan dapat menemui kebenaran yang hakiki. Justeru, peranan golongan agama di era ini, katanya, bukan menghalang tetapi berhujah dan menerangkan apa yang diyakini secara matang.

Semalam, dalam jawapannya di Dewan Undangan Negeri Selangor, Hasan berkata Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah mengesan lapan cara yang dilakukan oleh pihak Kristian bagi mendakyahkan orang Islam.

Selain menggunakan alatan canggih itu, menurut Hasan (bawah, kanan), pihak Kristian juga menubuhkan pelbagai pertubuhan kebajikan atau persatuan bagi tujuan memberi bantuan berbentuk kewangan terhadap mereka yang mempunyai kesempitan hidup seperti ibu tunggal, orang miskin dan warga emas.

pkr taman ehsan selayang ceramah 020810 hasan ali“Jika benar seperti yang didakwa, ada pihak Kristian yang menyebarkan alatan itu secara percuma dan bantuan lain lagi kepada saudara-saudara muslim kita, maka saya mencadangkan beliau kena mengerahkan JAIS membuat kerja yang lebih bermanfaat .

“Ini boleh dilakukan dengan menyebarkan secara percuma alatan yang sama atau lebih canggih yang mengandungi ayat al-Quran dan terjemahannya. Juga mengandungi ucapan-ucapan dakwah kepada Islam secara hikmah dan bijaksana,” katanya.

Mendapat tauliah

Dr Asri juga meminta JAIS supaya memastikan dulu bahawa “alat itu 'mendapat tauliah' supaya alat itu tidak ditangkap atau dirampas”.

Walaupun tidak menyebutnya secara langsung, beliau dipercayai merujuk keputusan JAIS yang mensyaratkan mana-mana pihak yang ingin menyampaikan ceramah agama atau tazkirah di semua 2,081 surau dan 380 masjid di seluruh Selangor, perlu mendapat tauliah jabatan itu, terlebih dahulu.

Sebelum ini, beberapa pemimimpin dan tokoh agama menghadapi masalah dan dihadapkan ke mahkamah kerana mengajar agama Islam tanpa tauliah. Mereka termasuk Dr Asri sendiri.

Pemimpin PAS lain seperti Mursyidul Amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat, pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Abdul Rani Osman, ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan terbaru pengacara dan penulis lirik terkenal Bob Lokman juga dilarang berceramah.

Dr Asri dalam kenyataannya juga mengingatkan mana-mana pihak yang mendakwa bahawa sejumlah besar umat Islam di negara ini murtad adalah memalukan umat itu sendiri dan perlu bertanggungjawab terhadap kenyataan mereka itu.

Himpun placards“Sesetengah pihak menyebut ratusan ribu, ada yang menyebut puluhan ribu, ada yang menyebut beribu-ribu. Harap nama-nama mereka dapat diserah kepada pihak-pihak yang dapat mengkaji punca untuk mengatasi masalah.

“Janganlah ia hanya satu dakwaan kosong yang tiada bukti yang diyakini, ataupun memang wujud tetapi tidak berani didedahkan kerana mereka tahu mungkin kesalahannya akan balik kepada pihak berkuasa yang menguruskan urusan agama itu sendiri,” katanya.

Perlekehkan umat

Menurut Dr Asri, beliau bimbang usaha mempertahankan Islam secara membuta-tuli itu secara tidak langsung boleh memperlekehkan umat dan agama Islam sendiri tanpa sedar.

azlan"Mungkin kita ingin menutup kelemahan kita dengan menudingkan jari kepada pihak lain. Itu bukan tindakan yang baik bagi pihak yang berkuasa.

"Memalukan, umat yang majoriti sering menampilkan diri sebagai tertindas oleh agama yang minoriti. Padahal jika kita benar-benar menggerakkan kemampuan yang ada dalam kalangan Islam di Malaysia, banyak yang boleh dilakukan," katanya.

Beliau berkata cara dan gaya mempertahankan Islam para era ini memerlukan pendekatan yang lebih bersifat semasa dan berkesan.

"Malangnya hal ini tidak berlaku. Menyedihkan. Orang lain tertawakan cara kita, maka jangan hairan jika ada muslim juga yang bertambah keliru.

azlan"Mungkin yang hendak masuk Islam menjadi terbantut, yang lemah iman tergugat. Maka jangan hairan jika benar ada yang murtad atau yang baru masuk ingin keluar semula.

"Siapakah punca langsung dan tidak langsung? Berhati-hati dalam isu ini," akhiri kenyataannya itu.

Nurul Izzah ada Simpanan Di Bank Israel?.. ini buktinya..

Boleh dikatakan semalam kebanyakkan blog-blog Pro UMNO menyebarkan fitnah kononnya anak Anwar Ibrahim iaitu Nurul Izzah mempunyai akaun bank di Israeli National Bank, Berbagai tajuk diberikan mereka antaranya seperti printscreen diatas “Beranikah Nurul Izzah Beri Penjelasan Atau Mahu Tuduh UMNO?”

Ada dengan tajuk “MENGGEMPARKAN ! Nurul Izzah Anak Anwar Ibrahim, Ada Kaitan Dengan Israeli National Bank ??” seperti printscreen di bawah..
Ada pula dengan tajuk“Patutla Anwar selalu pergi ke Luar Negara rupa-rupanya terlalu banyak wang dalam USD di simpan di Bank Of Israel” seperti dibawah..


Dan banyak lagi Blog-blog Pro UMNO menyebarkan fitnah ini..

Bekas Naib Ketua Pemuda PKR, Zahid Mat Arip tanpa usul periksa (mungkin dia buta IT)telah mencabar Nurul Izzah untuk mengikut jejak langkah bapanya Anwar Ibrahim yang akan membuat tuduhan kepada Barisan Nasional (BN) dan UMNO atas pendedahan yang berkaitan akaun simpanan dan jumlahnya di dalam Israeli National Bank. Dan banyak lagi Blog-blog Pro UMNO menyebarkan fitnah ini..

Bekas Naib Ketua Pemuda PKR, Zahid Mat Arip tanpa usul periksa (mungkin dia buta IT)telah mencabar Nurul Izzah untuk mengikut jejak langkah bapanya Anwar Ibrahim yang akan membuat tuduhan kepada Barisan Nasional (BN) dan UMNO atas pendedahan yang berkaitan akaun simpanan dan jumlahnya di dalam Israeli National Bank.

Adakah benar dakwaan mereka itu atau sekadar fitnah? Maklumlah.. fitnah dengan Blog-blog Pro UMNO ni umpama aur dengan tebing..

Isu mengenai beberapa pemimpin mempunyai account dalam Israeli National Bank ini bukanlah satu perkara yang baru, ianya telah tersebar meluas pada pertengahan tahun 2008.

Antara nama yang dikatakan mempunyai account di dalam Israeli National Bank itu ialah Tun Mahathir dan beberapa pemimpin UMNO.

Bagaimanapun ianya terbukti sebagai satu fitnah apabila individu yang menyebarkannya mendiamkan diri bila Tun telah mencabarnya untuk memberikan nama dan nombor kad pengenalannya..

Tun Mahathir menjelaskannya sebagai satu fitnah besar jika dikatakan beliau dan keluarganya mempunyai jumlah simpanan sebanyak USD199.45 juta dan SGD42 juta dalam bentuk deposit tetap melalui pelaburan di cawangan bank tersebut di Singapura.

Di dalam laman web Mahathir di www.chetdet.cc semasa menafikan laporan tersebut, Tun telah mencabar individu yang terbabit menyebarkannya supaya memberikan nama beliau dan nombor kad pengenalan supaya boleh disaman oleh pihaknya.

Tun juga telah memberikan kebenaran penuh kepada Israel National Bank untuk menyiarkan kepada awam akaun yang dimaksudkan tersebut supaya beliau boleh menuntut wang yang dikatakan milik dirinya dan keluarganya itu.

Malangnya tiada kenyataan yang disiarkan oleh Israeli National Bank dan manusia yang mula menyebarkan fitnah ini tidak berani tampil untuk menyerahkan nama dan nombor kad pengenalan beliau kepada Tun.

Kini isu ini dimainkan semula oleh Blogger Pro UMNO … dan Nurul Izzah yang mempertikaikan kualiti barangan di kedai 1Malaysia menjadi mangsa..

Lebih hebat lagi apa yang difitnah sebagai account Nurul Izzah itu hanyalah diubahsuai dari fitnah yang telah tersebar pertengahan tahun 2008 dulu..

Ini kononnya data-data tentang account Nurul Izzah.. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : ME-3138-5144-219 (A) Amount : USD 10,000,000.00 Date of opening account : 08/09/97 Date of Maturity : 08/09/00

Ini pula dari fitnah tahun 2008, data-data tentang account Marina Mahathir, perhatikan Nombor Passportnya. 7. Name : Ms Marina Bte Mahathir Post : Malaysia AIDS Council President Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : C-719-418-210 (M) Amount : USD 13,000,000.00 Date of opening account : 17/06/96 Date of Maturity : 17/06/99

Nombor Passport mereka adalah sama.. dibawah pula adalah fitnah terhadap Mokhzani pula, perhatikan Account No, Amount, Date of opening account dan Date of Maturity 12. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 719325 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : ME-3138-5144-219 (A) Amount : USD 10,000,000.00 Date of opening account : 08/09/97 Date of Maturity : 08/09/00 12. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : ME-3138-5144-219 (A) Amount : USD 10,000,000.00 Date of opening account : 08/09/97 Date of Maturity : 08/09/00

Kecuali nama, tidakkah ianya sama dengan data-data yang digunakan oleh blogger pro UMNO untuk memfitnah Nurul Izzah?

Begitu juga dengan yang ini.. perhatikan apa yang telah ditukar pencacai UMNO.. 8. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : F-817-200-11 (C) Amount : USD 12,500,000.00 Date of opening account : 03/12/96 Date of Maturity : 03/12/99 8. Name : Ms Marina Bte Mahathir Post : Malaysia AIDS Council President Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : F-817-200-11 (C) Amount : USD 12,500,000.00 Date of opening account : 03/12/96 Date of Maturity : 03/12/99

Dan juga yang ini..

9. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israel National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 5 years Account No : G-211-922-718-2 (D) Amount : USD 15,000,000.00 Date of opening account : 12/07/97 Date of Maturity : 12/07/02 9. Name : Ms Marina Bte Mahathir Post : Malaysia AIDS Council President Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 5 years Account No : G-211-922-718-2 (D) Amount : USD 15,000,000.00 Date of opening account : 12/07/97 Date of Maturity : 12/07/02

Hanya nama dan post yang ditukar mereka..

Lain-lain korang comparelah sendiri.. aku paste kandungan e-mail fitnah terhadap pemimpin UMNO dan juga data-data yang mengatakan itu adalah dari account Nurul Izzah..

Berikut adalah fitnah yang disebar pada pertengahan 2008 itu.

FIXED DEPOSIT ACCOUNTS OF MAHATHIR'S WIFE AND 5 OF HIS CHILDREN AS WELL AS HIS CRONIES

The information regarding the Fixed Deposit Accounts of Mahathir's wife and 3 of his children are as below. These accounts were opened at an Israeli Singapore-based bank in the neighboring country of Singapore . The bank is ISRAELI NATIONAL BANK.

That vast amount of monies could have been derived through the following:

i. Deposited by an agent of the Israeli Government or any other foreign government. ii. Derived by the various companies of Mahathir's cronies. iii. Perhaps this could be the RM1Bil missing from UMNO's account which Anwar Ibrahim brought up before he was dismissed from UMNO.

Details of accounts are as follow:

Family of Dr. Mahathir: 1. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali Post : Wife of Prime Minister Passport No. : D 173596 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : AGF-2192-2442-722-(X) Amount : USD 4,000,000.00 Date of opening account : 25/06/95 Date of Maturity : 25/06/98 (Maturity continued to 25/06/2001) (Extension interest agreed upon)

2. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali Post : Wife of Prime Minister Passport No. : D 173596 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : FA-4196-2493-313 (A) Amount : USD 8,000,000.00 Date of opening account : 09/06/97 Date of Maturity : 09/06/00

3. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali Post : Wife of Prime Minister Passport No. : D 173596 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : DD-3919-714-271-(A) Amount : USD 5,500,000.00 Date of opening account : 06/12/95 Date of Maturity : 06/12/98

4. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali Post : Wife of Prime Minister Passport No. : D 173596 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : FB-5614-1499-515 (C) Amount : USD 9,800,000.00 Date of opening account : 12/11/97 Date of Maturity : 12/11/2000

5. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali Post : Wife of Prime Minister Passport No. : D 173596 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : CE-2418-7172-492 (E) Amount : USD 5,000,000.00 Date of opening account : 07/03/98 Date of Maturity : 07/03/01

6. Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali Post : Wife of Prime Minister Passport No. : D 173596 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : GB-6921-4212-712 (F) Amount : USD 6,650,000.00 Date of opening account : 19/03/95 Date of Maturity : 19/03/98 (Maturity continuity to 19/03/2001)

7. Name : Ms Marina Bte Mahathir Post : Malaysia AIDS Council President Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : C-719-418-210 (M) Amount : USD 13,000,000.00 Date of opening account : 17/06/96 Date of Maturity : 17/06/99

8. Name : Ms Marina Bte Mahathir Post : Malaysia AIDS Council President Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : F-817-200-11 (C) Amount : USD 12,500,000.00 Date of opening account : 03/12/96 Date of Maturity : 03/12/99

9. Name : Ms Marina Bte Mahathir Post : Malaysia AIDS Council President Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 5 years Account No : G-211-922-718-2 (D) Amount : USD 15,000,000.00 Date of opening account : 12/07/97 Date of Maturity : 12/07/02

10. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 719325 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 1 years Account No : F-3532-3310-501 (NG) Amount : USD 15,500,000.00 Date of opening account : 21/09/98 Date of Maturity : 21/09/99

11. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 719325 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : DA-9159-7211-819 (M) Amount : USD 4,500,000.00 Date of opening account : 20/05/96 Date of Maturity : 20/05/99

12. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 719325 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : ME-3138-5144-219 (A) Amount : USD 10,000,000.00 Date of opening account : 08/09/97 Date of Maturity : 08/09/00

13. 13. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 719325 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Current Account Account No : A-7213-4441-223 (MB) Amount : USD 15,500,000.00 Date of opening account : 11/12/97 Withdrawal : USD 5,000,000.00 on 10/02/98 Cheque No. F2912718 Deposit : USD 9,500,000.00 Last Balance : USD 19,500,000.00

14. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 719325 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 1 years Account No : F-3518-3279-441 (ND) Amount : USD 10,000,000.00 Date of opening account : 08/09/98 Date of Maturity : 08/09/99

15. Name : Mr Mokhzani Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 719325 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : M-3121-3149-512 (D) Amount : USD 7,000,000.00 Date of opening account : 03/12/95 Date of Maturity : 03/12/98

16. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 914315 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : LA-5716-3919-862 (C) Amount : USD 15,000,000.00 Date of opening account : 16/08/96 Date of Maturity : 16/08/99

17. 17. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 914315 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : CM-6983-7419-365 (F) Amount : S $ 10,000,000.00 Date of opening account : 29/06/97 Date of Maturity : 29/06/99

18. 18. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 914315 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : JE-8145-6073-396 (L) Amount : S $ 5,000,000.00 Date of opening account : 15/11/97 Date of Maturity : 15/11/99

19. 19. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 914315 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit 3 years Account No : YE-3909-2616-398 (M) Amount : S $ 10,000,000.00 Date of opening account : 25/11/97 Date of Maturity : 25/11/00

20. 20. Name : Mr Mirzan Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 914315 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 1 years Account No : G-7051-3996-521 (EC) Amount : USD 12,500,000.00 Date of opening account : 26/09/98 Date of Maturity : 26/09/99

21. 21. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 639296 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : M-2074-6219-332 (E) Amount : USD 8,000,000.00 Date of opening account : 05/06/97 Date of Maturity : 05/06/99

22. 22. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 639296 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : DL-6074-3691-7785 (E) Amount : USD 3,000,000.00 Date of opening account : 26/09/97 Date of Maturity : 26/09/00

23. 23. Name : Mr Mukhriz Bin Mahathir Post : Son of Prime Minister Passport No. : R 639296 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit 3 years Account No : CF-3711-5681-742 (G) Amount : S $ 7,000,000.00 Date of opening account : 06/07/96 Date of Maturity : 06/07/99

24. 24. Name : Ms Melinda Bte Mahathir Post : Daughter of Prime Minister Passport No. : R 697339 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : EX-6965-7718-396 (D) Amount : USD 15,000,000.00 Date of opening account : 19/11/97 Date of Maturity : 19/11/99

25. 25. Name : Ms Melinda Bte Mahathir Post : Daughter of Prime Minister Passport No. : R 697339 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : FN-1799-6673-983 (M) Amount : S $ 10,000,000.00 Date of opening account : 21/01/98 Date of Maturity : 21/01/00

TOTAL :

USD 199.45 MILLION AND S $ 42,000,000.00 IN FIXED DEPOSIT

Ponder on the amount and think for yourself how could they have acquired these vast amount of wealth just being the wife and children of the PM of Malaysia ????

CRONIES WEALTH:

BROTHER-IN-LAW OF MAHATHIR 1. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali Post : Brother-in-law of Prime Minister Passport No. : C 341872 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : BB-1792-5126-2197-14 (XD) Amount : USD 6,600,000.00 Date of opening account : 14/12/96 Date of Maturity : 14/12/98

2. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali Post : Brother-in-law of Prime Minister Passport No. : C 341872 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : MG-3014-2132-5188-19 (NF) Amount : USD 11,500,000.00 Date of opening account : 16/05/97 Date of Maturity : 16/05/00

3. Name : Mr. Hashim Bin Mohamed Ali Post : Brother-in-law of Prime Minister Passport No. : C 341872 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : NE-5179-2212-6125-42 (CE) Amount : USD 5,000,000.00 Date of opening account : 18/06/98 Date of Maturity : 18/06/00 TOTAL: USD 23,100,00.00

CABINET MINISTERS 26. 1. Name : Mr. Mohammad Najib Bin Abdul Razak Post : Minister of Education Passport No. : D 371981 (M) Bank : American Express Bank Type of Account : Current Account Account No : E-7194-303-45-G Amount : USD 7,500,000.00 Date of opening account : 22/12/95 Withdrawal : USD 2,500,000.00 on 10/01/96 Cheque No. F1742330 Withdrawal : USD 1,000,000.00 on 16/03/96 Cheque No. F1742331 Withdrawal : USD 1,000,000.00 on 01/07/96 Cheque No. F1742332 Withdrawal : USD 500,000.00 on 11/06/97 Cheque No. F1742333

27. Name : Mr. Syed Hamid Bin Syed Albar Post : Minister of Defence Passport No. : D 691245 (M) Bank : Citibank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : J-321-3352-339-G Amount : USD 8,000,000.00 Date of opening account : 14/07/96 Date of Maturity : 14/07/99

28. 3. Name : Mr. Syed Hamid Bin Syed Albar Post : Minister of Defence Passport No. : D 691245 (M) Bank : American Express Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : AC- 4192-443-54-E Amount : USD 5,000,000.00 Date of opening account : 27/11/96 Date of Maturity : 27/11/99

29. 4. Name : Ms. Rafidah Bte Aziz Post : Minister of International Trade And Industry Passport No. : D 391274 (M) Bank : Bank Of Nova Scotia Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : LA- 7211-3647-341 G Amount : USD 5,000,000.00 Date of opening account : 10/06/96 Date of Maturity : 10/06/99 30. 5. Name : Ms. Rafidah Bte Aziz Post : Minister of International Trade And Industry Passport No. : D 391274 (M) Bank : Bank Of China Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : CL 4223-6162-47 M Amount : USD 2,500,000.00 Date of opening account : 21/09/96 Date of Maturity : 21/09/96

31. 6. Name : Mr. Muhyuddin Bin Yassin Post : Minister of Youth and Sports Passport No. : D 512717 (M) Bank : American Express Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 5 years Account No : AF- 3712-229-33-Y Amount : USD 7,700,000.00 Date of opening account : 15/06/96 Date of Maturity : 15/06/01 32. 7. Name : Mr. Megat Junid Bin Megat Ayob Post : Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs Passport No. : D 299671 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : F-3091-9211-39 (O) Amount : USD 5,000,000.00 Date of opening account : 19/08/96 Date of Maturity : 19/08/99

33. 8. Name : Mr. Megat Junid Bin Megat Ayob Post : Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs Passport No. : D 299671 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit 3 years Account No : M-5244-6052-69 (D) Amount : S $ 10,000,000.00 Date of opening account : 07/05/97 Date of Maturity : 07/05/00

34. 9. Name : Mr. Mohammad Bin Rahmat Post : Minister of Information Passport No. : D 423717 (M) Bank : Development Bank of Singapore Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : C-2965-173-384-F Amount : S $ 5,000,000.00 Date of opening account : 29/11/96 Date of Maturity : 29/11/98

35. 10. Name : Mr. Mohammad Bin Rahmat Post : Minister of Information Passport No. : D 423717 (M) Bank : Development Bank of Singapore Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : CA-3129-662-919-G Amount : S $ 2,500,000.00 Date of opening account : 06/03/97 Date of Maturity : 06/03/99

36. 11. Name : Mr. Sabbarudin Bin Chik Post : Minister of Culture, Arts and Tourism Passport No. : D 196432 (M) Bank : Bank of China Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : E-699-3172-982 (B) Amount : USD 8,500,000.00 Date of opening account : 02/09/96 Date of Maturity : 02/09/99

37. 12. Name : Mr. Mustapa Bin Mohamed Post : Minister of Entrepreneur Second Finance Minister Passport No. : D 862411 (M) Bank : American Express Bank Type of Account : Fixed Deposit 3 years Account No : CA-5098-344-66-D Amount : S $ 5,000,000.00 Date of opening account : 12/06/96 Date of Maturity : 12/06/99

38. 13. Name : Mr. Mustapa Bin Mohamed Post : Minister of Entrepreneur Second Finance Minister Passport No. : D 862411 (M) Bank : Citibank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : DD-2141-7922-549-F Amount : USD $ 5,000,000.00 Date of opening account : 21/04/97 Date of Maturity : 21/04/99

39. 14. Name : Ms. Siti Zaharah Binti Sulaiman Post : Deputy Minister of Health Passport No. : D 594071 (M) Bank : United Overseas Bank Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : M-3914-7179-212-D Amount : S $ 5,500,000.00 Date of opening account : 28/05/97 Date of Maturity : 28/05/99

40. 15. Name : Mr. Tajol Rosli Bin Mohammad Ghazali Post : Deputy Home Affairs Minister Passport No. : D 691872 (M) Bank : Development Bank of Singapore Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : B 1712-341-619-C Amount : S $ 2,000,000.00 Date of opening account : 29/06/97 Date of Maturity : 29/06/99

41. 16. Name: Mr. Abdul Kadir Bin Sheikh Fadzir Post : Deputy Minister Human Resources Passport No. : D 541781 (M) Bank : Bank of China Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : D 319-2218-512-J Amount : USD 3,500,000.00 Date of opening account : 28/02/98 Date of Maturity : 28/02/01

42. 17. Name : Mr. Ibrahim Saad Post : Deputy Minister PM Department Passport No. : D 891741 (M) Bank : Citibank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : M 374-6593-88 D Amount : USD 4,000,000.00 Date of opening account : 08/06/97 Date of Maturity : 08/06/99

43. 18. Name : Mr. Mohamed Nazri Bin Aziz Post : Deputy Minister PM Department Passport No. : D 871945 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : BD 5211-7925-8716-51 MA Amount : USD 6,500,000.00 Date of opening account : 08/06/97 Date of Maturity : 08/06/99

44. 19. Name : Mr. Mohamad Isa Bin Abdul Samad Post : Chief Minister of Negeri Sembilan Passport No. : D 831569 (M) Bank : American Express Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : E- 6654-662-719-M Amount : USD 5,000,000.00 Date of opening account : 09/07/96 Date of Maturity : 09/07/99 45. 20. Name : Mr. Mohamad Isa Bin Abdul Samad Post : Chief Minister of Negeri Sembilan Passport No. : D 831569 (M) Bank : American Express Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : J-5152-6161-311-D Amount : USD 5,000,000.00 Date of opening account : 24/01/97 Date of Maturity : 24/01/00

46. 21. Name : Mr. Sanusi Bin Junid Post : Chief Minister of Kedah Passport No. : D 659711 (M) Bank : Israel National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : FG 3469-4462-9172 (DE) Amount : USD 10,000,000.00 Date of opening account : 21/09/96 Date of Maturity : 21/09/99

47. 22. Name : Mr. Sanusi Bin Junid Post : Chief Minister of Kedah Passport No. : D 659711 (M) Bank : Israel National Bank Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : H 7639-1722-5243 (MG) Amount : S $ 5,000,000.00 Date of opening account : 09/06/97 Date of Maturity : 09/06/99 48. 23. Name : Mr. Sanusi Bin Junid Post : Chief Minister of Kedah Passport No. : D 659711 (M) Bank : Israel National Bank Type of Account : Fixed Deposit 1 years Account No : DC 7943-7716-2713 33 NB Amount : S $ 3,500,000.00 Date of opening account : 10/12/97 Date of Maturity : 10/12/98

49. 24. Name : Mr. Abdul Ghani Bin Othmman Post : Chief Minister of Johore Passport No. : D 615791 (M) Bank : Israel National Bank Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : GH 1299-4166-339 A Amount : S $ 5,000,000.00 Date of opening account : 11/06/97 Date of Maturity : 11/06/99 50. 25. Name : Mr. Abdul Ghani Bin Othmman Post : Chief Minister of Johore Passport No. : D 615791 (M) Bank : Israel National Bank Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : D 1471-3134-22 F Amount : S $ 3,000,000.00 Date of opening account : 03/04/97 Date of Maturity : 03/04/99

51. 26. Name : Mr. Ramli Bin Ngah Talib Post : Chief Minister of Perak Passport No. : D 774511 (M) Bank : Citibank Type of Account : Fixed Deposit 2 years Account No : AB 7193-4111-331 (A) Amount : S $ 6,000,000.00 Date of opening account : 20/12/96 Date of Maturity : 20/12/98

52. 27. Name : Mr. Abu Zahar Bin Isnin Post : Chief Minister of Malacca Passport No. : R 515341 (M) Bank : Citibank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency 3 years Account No : FA 9132-3156-212 E Amount : USD 2,000,000.00 Date of opening account : 11/04/96 Date of Maturity : 11/04/99

53. 28. Name : Mr. Abu Hassan Bin Omar Post : Chief Minister of Selangor Passport No. : D 493718 (M) Bank : Citibank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : M 819-5512-71 D Amount : USD 3,000,000.00 Date of opening account : 06/05/97 Date of Maturity : 06/05/99

54. Name : Mr. Abu Hassan Bin Omar Post : Chief Minister of Selangor Passport No. : D 493718 (M) Bank : Citibank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : M 819-5512-71 D Amount : USD 3,000,000.00 Date of opening account : 06/05/97 Date of Maturity : 06/05/99 SENIOR PERSONNEL AROUND MAHATHIR

55. 1. Name : Mr. Abdul Aziz Bin Ismail Post : Chief Private Secretary of PM Passport No. : R 814239 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit 3 years Account No : GM 5210-6125-8862-49 DG Amount : S $ 5,000,000.00 Date of opening account : 10/04/96 Date of Maturity : 10/04/99

56. 2. Name : Mr. Abdul Aziz Bin Shamsuddin Post : Political Secretary 1 to PM Passport No. : R 722217 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : HD 4179-2416-3829-31AD Amount : USD 3,500,000.00 Date of opening account : 21/12/96 Date of Maturity : 21/12/98 57. 3. Name : Mr. Mohammad Noordin Bin Bachik Post : Private Secretary to PM Passport No. : E 691432 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 2 years Account No : SD 3912-4942-6918-72 DA Amount : S $ 4,000,000.00 Date of opening account : 03/12/96 Date of Maturity : 03/12/98

Senarai diatas telah dicopy and paste dari TranungKite v7.0 lihat di (SINI) sila lihat tarikh penyiarannya dan untuk makluman TranungKite sekarang sudah V11..

Berikut pula adalah fitnah yang disebarkan Blog-blog Pro UMNO kononnya Nurul Izzah punya enam account di Israeli National Bank..

7. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : C-719-418-210 (M) Amount : USD13,000,000.00 Date of opening account : 17/06/96 Date of Maturity : 17/06/99 8. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 yearsAccount No : F-817-200-11 (C) Amount : USD 12,500,000.00 Date of opening account : 03/12/96 Date of Maturity : 03/12/99

9. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israel National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 5 years Account No : G-211-922-718-2 (D) Amount : USD 15,000,000.00 Date of opening account : 12/07/97 Date of Maturity : 12/07/02

10. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 1 yearsAccount No : F-3532-3310-501 (NG) Amount : USD 15,500,000.00 Date of opening account : 21/09/98 Date of Maturity : 21/09/99

11. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 yearsAccount No : DA-9159-7211-819 (M) Amount : USD 4,500,000.00 Date of opening account : 20/05/96 Date of Maturity : 20/05/99

12. Name : Ms Nurul Izzah Bte Anwar Post : Daughter of Deputy Prime Minister Passport No. : R 671918 (M) Bank : Israeli National Bank Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years Account No : ME-3138-5144-219 (A) Amount : USD 10,000,000.00 Date of opening account : 08/09/97 Date of Maturity : 08/09/00

Korang comparelah ya.. kalau nak mudah tengok turutan nombor tu dan cari kat atas..

Apalah bodohnya pencacai UMNO ni sekarang.. kalau nak fitnahpun tak perlulah guna benda yang mudah dijumpai dalam internet..

Kan dah KANTOI!! DARI: ANAK SUNGAI DERHAKA
PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Terdapat ralat dalam alat ini

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat