Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

14/12/11

Cadangan akta komputer tak mesra pasaran'

Cadangan kerajaan untuk memperkenalkan Akta Lembaga Jurukomputer Profesional 2011 (CPB2011) harus ditarik balik dengan segera kerana tidak mesra pasaran, kata Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (IDEAS).

Eksekutif kanannya Medecci Lineil berkata, campurtangan kerajaan untuk mengawalselia teknologi maklumat (IT) adalah langkah ke belakang dan dikecam usahawan dalam bidangnya.
azlan"Industri IT adalah terlalu luas. Percubaan untuk mengawalselia industri ini ialah satu tindakan yang mustahil," kata Medecci.
Dalam kenyataannya semalam, Medecci berkata, sifat rigid dan tidak mesra pasaran itu dilihat dalam seksyen 19 yang didakwa menunjukkan seolah-olah keunikan pengusaha dan petugas industri IT tidak diiktiraf kerajaan.
"Profesion jurukomputer adalah bersifat subjektif dan ia tertakluk kepada kebolehan individu,' katanya.
"Ada yang memasuki industri berkenaan tetapi tidak mempunyai sijil tertentu kerana ilmu IT boleh diperoleh melalui pengalaman, kemahiran semulajadi, hobi sampingan dan sebagainya."
Tak mampu beri akreditasi
Menurut Medecci lagi, kawalselia terhadap profesion jurukomputer hanya akan menjejaskan kedinamikan industri itu dan selagi gus merugikan negara.
"Sebaliknya, untuk memastikan para pengguna menerima produk perkhidmatan yang selamat dan berkualiti, tidak ada 'pengawal' yang lebih baik daripada persaingan dalam pasaran terbuka.
azlan"Pengguna sendiri boleh menentukan kualiti dan tahap kompetensi seseorang jurukomputer, dan pengguna mempunyai pilihan siapa yang mereka mahu gunakan," katanya sambil menegaskan kepentingan suasana persaingan yang efektif.
Mengambil contoh pengalaman semasa, Medecci berkata badan seperti Oracle, Sun dan Microsoft boleh menetapkan kod etika dan akreditasi untuk mengawal sendiri (self-regulate) industri mereka.
Dan ia, tambahnya, lebih mampu menyediakan peluang kepada pihak yang serius mendapatkan tauliah, sekali gus meningkatkan kebolehan jurukomputer dalam industri IT.
"Kerajaan sebenarnya tidak mempunyai keupayaan untuk memberikan akreditasi kepada seseorang jurukomputer kerana industri ini sentiasa mengalami proses perubahan melalui inovasi," katanya.
IDEAS merupakan badan yang mendokong fahaman liberal dalam ekonomi dan bertindak mempromosi penyelesaian pasaran untuk dasar-dasar awam.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat