Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

20/10/11

Pemimpin Kristian gesa HIMPUN berdialog

Presiden Majlis Gereja Malaysia, Bishop Thomas Tsen menggesa pemimpin HIMPUN supaya berdialog dan bukannya bermain "emosi" dengan mengadakan perhimpunan besar-besaran anti-murtad.

"Ini hanya memainkan sentimen emosi. Saya tidak menggalakkan ini dan ia tidak membantu bagi masyarakat yang harmoni."Jika mereka benar-benar mahu membantu keadaan, mereka sepatutnya mengadakan dialog dan semua orang boleh duduk dan berbincang dalam keadaan minda yang jelas.

Ia akan menjadi satu pendekatan yang lebih bijak," katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi semalam.Beliau menambah, titah Sultan Selangor (atas, kanan) baru-baru ini bertujuan untuk menenangkan Kontroversi mengenai dakwaan ada usaha untuk memurtadkan umat Islam.Oleh itu, katanya, perhimpunan tersebut akan memarakkan lagi keadaan.

Pandangan Tsen itu turut disokong oleh setiausaha agung kehormat Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme (MCCBCHST)."Sultan telah bertitah tidak ada tindakan selanjutnya ...

Sultan telah membuat satu pendirian dan (jadi) satu juta orang berkumpul untuk menunjukkan apa? Untuk menunjukkan umat Islam bersatu dan akidah mereka kuat? Untuk apa?" soal Prematilaka KD Serisena.'Campurtangan politik'Memandangkan perhimpunan itu diadakan selepas titah Sultan Selangor, maka Prematilaka tidak yakin ia tiada kaitan politik seperti yang didakwa oleh pihak penganjur.

"Saya percaya terdapat campurtangan politik, itulah sebabnya PAS telah membuat keputusan untuk tidak melibatkan diri," katanya.Perhimpunan itu, dakwa Prematilaka, mengambil pendirian konfrontasi terhadap agama lain, yang menurutnya "tidak perlu"."Apa yang kita akan lakukan ialah berdoa dan kami percaya tiada apa jua yang tidak diingini akan berlaku," katanya.

Published with Blogger-droid v1.7.4

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat