Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

26/10/11

Isteri Disyihirkan, Suami Buat Masiat & Halang Isteri Melakukan Ibadah

Assalamualaikum ustaz berdosa ke seorang wanita yg disihir dan badan nya di kuasai mahluk halus meminta cerai dgn suaminya...kerana siisteri sudah tidak tahan dgn suami yg selalu membuat maksiat dan yg tidak mahu bersamanya kerana dia memakai tudung, dan marah akan nya bila dia bangun pagi untuk sembahyg tahajud..ada ke wanita ini berdosa kerana memecah belahkan keluarga nya sendiri?

Jawapan

Apa yang saya faham dan dapat buat kesimpulan dari soalan puan adalah seperti seorang isteri kena syihir, isteri tersebut diabaikan oleh suaminya yang melakukan maksiat dan suaminya tidak suka isterinya menutup aurat dan melaksanakan ibadah kepada Allah.

Isteri Kena Syihir

Maksud Syihir adalah ilmu yang berkaitan perbuatan secara halus melalui pertolongan makhluk ghaib, iaitu dengan bantuan syaitan atau jin bertujuan memudharatkan atau mengelirukan manusia. Kalau si suami, kaum keluarga dan orang yang punya badan itu sendiri mengetahui ia telah disyihirkan. Maka cepat-cepatlah mendapatkan rawatan perubatan Islam. Jangan berlengah lagi sebab apabila orang yang terkena syihir secara tidak sedar ia akan melakukan segala perkara tanpa disedarinya. Nasihat saya dalam mendapatkan rawatan mestilah berwaspada dalam memilih pakar perubatan Islam, pastikan ia bertauliyah dan berijazah dari gurunya yang asal. Pastikan juga segala amalan dan perlakuannya tidak bercanggah dengan prinsip syariat Islam. Friman Allah yang bermaksud :

“Mereka (membelakangkan Kitab Allah) dan mengikut ajaran-ajaran sihir Yang dibacakan oleh puak-puak Syaitan Dalam masa pemerintahan Nabi Sulaiman, padahal Nabi Sulaiman tidak mengamalkan sihir Yang menyebabkan kekufuran itu, akan tetapi puak-puak Syaitan itulah Yang kafir (dengan amalan sihirnya); kerana merekalah Yang mengajarkan manusia ilmu sihir dan apa Yang diturunkan kepada dua malaikat: Harut dan Marut, di negeri Babil (Babylon), sedang mereka berdua tidak mengajar seseorang pun melainkan setelah mereka menasihatinya Dengan berkata: "Sesungguhnya Kami ini hanyalah cubaan (untuk menguji imanmu), oleh itu janganlah Engkau menjadi kafir (dengan mempelajarinya)". Dalam pada itu ada juga orang-orang mempelajari dari mereka berdua: ilmu sihir Yang boleh menceraikan antara seorang suami Dengan isterinya, padahal mereka tidak akan dapat sama sekali memberi mudarat (atau membahayakan) Dengan sihir itu seseorang pun melainkan Dengan izin Allah. dan sebenarnya mereka mempelajari perkara Yang hanya membahayakan mereka dan tidak memberi manfaat kepada mereka. dan Demi Sesungguhnya mereka (kaum Yahudi itu) telahpun mengetahui Bahawa sesiapa Yang memilih ilmu sihir itu tidaklah lagi mendapat bahagian Yang baik di akhirat. Demi Sesungguhnya amat buruknya apa Yang mereka pilih untuk diri mereka, kalaulah mereka mengetahui.” (Al-Baqarah : 102)

Bagi sesiapa yang terkana syihir atau kaum kerabatnya yang terkena syihir, maka hendaklah ia bersabar dan redho dengan apa yang telah berlaku. Carilah jalan penyelesaian yang diredhoi Allah dan jangan mencari jalan untuk membalas dendam dengan apa yang telah dilakukan oleh orang yang telah berbuat jahat kepadanya. Semua perkara serahlah kepada Allah, biar Allah yang membalas balasan yang setimpal dari apa yang telah mereka lakukan.

Kalau orang yang disyihir cakap perkara-perkara yang boleh menjatuhkan iman seperti mempertikaikan kekuasaan atau kewujudan Allah. Sebenarnya perlakuan tersebut tidak merosakkan akidah kerana itu semua bukan datang darinya, secara ilmiahnya orang yang terkena syihir atau dirasuk oleh jin, kebiasaannya seluruh sarafnya telah dikuasai oleh jin. Nada suaranya juga berubah dan wajah mukanya pun berubah. Segala perkataan yang dikeluarkan itu bukan datang dari orang tersebut tetapi ia datang daripada jin yang telah menguasainya.

Begitu juga si isteri yang meminta cerai disebabkan kena syihir atau rasuk jin. Ia sebenarnya tidak berdosa kepada suaminya, yang menjadi dosa adalah orang yang mensyihirkannya itu. Di sini pihak suami seharusnya faham akan keadaan isterinya yang terkena syihir, jangan biarkan isteri begitu sahaja, cepat cari jalan untuk mengubati masalah yang dihadapi oleh isterinya. Suami seharusnya tenang dalam mengatur segala tindakan. Segala keputusan bersandarkan kepada Allah melalui doa dan solat sunat atau sebagainya. Ada pepatah yang mengatakan bahawa setiap kesulitan dan kepayahan itu ada jalan keluarnya dan mustahil tidak ada jalan keluar.

Isteri Diabaikan Oleh Suami Yang Melakukan Maksiat

Dalam perkahwinan suami isteri mempunyai hak dan kewajipan masing-masing. Jika hak dan kewajipan tersebut diabaikan, maka ia telah mengundangkan kemurkaan Allah kepada mereka. Dalam masalah ini, tidak sepatutnya seorang suami mengabaikan tanggungjawabnya. Hadis Rasulullah yang bermaksud :

“Cukup berdosa orang mengabaikan orang yang ditanggungnya”. (Riwayat Abu Daud dan Nasa’i)

Isteri boleh meminta cerai kepada suaminya (khuluk) jika benar-benar telah melalui beberapa pertimbangan menurut syariat Islam. Harus hukumnya sekiranya terdapat keperluan ke arah itu, seperti isteri membenci suaminya kerana perwatakan luarannya, kerana akhlaknya yang tercela, kerana agamanya ertinya mengabaikan perintah Allah atau melakukan dosa-dosa besar seperti berzina dan lain-lain, terlalu tua atau lemah syahwat. Kemudian isteri pula khuatir kalau-kalau tidak dapat melaksanakan hak-hak Allah SWT dalam mentaati suaminya.

Jika suami mengatakan bahawa dia telah melakukan zina dan sifat terus terangnya itu kerana menginginkan agar isteri meminta cerai, maka perbuatan suami semacam ini haram hukumnya dan berdosa besar. Seandainya telah sampai ke tahap demikian berpisah atau cerai adalah lebih baik demi kemaslahatan isteri dan menjaga agama isteri.

Sebagaimana Islam memberikan hak kepada suami tentang talak maka Islam juga memberi hak kepada isteri untuk meminta khuluk atau cerai. Untuk lebih memuaskan lagi hati puan merujuklah kepada pihak qadi yang berdekatan agar masalah ini dapat diselesaikan dengan cara yang bijaksana dan mengikut undang-undang syariat di negara kita.

Suami Marah Isteri Melaksanakan Perintah Allah

Kebanyakkan isteri jahil tentang masalah ini, mereka sering kali mentaati suami mereka membabi buta, bila sahaja suami mereka menyuruh melakukan perkara yang bercanggah dengan Islam, mereka serba salah dan delima untuk melakukannya. Sebenarnya perkara ini telah jelas dalam prinsip Islam bahawa Allah tidak pernah meredhoi umatnya melakukan perkara yang dilarang oleh Islam. Hal ini juga bertepatan dengan hadis Rasulullah yang bermaksud :

“Tidak ada ketaatan pada makhluk dalam perkara maksiat kepada Allah." (Riwayat Ahmad dan al-Hakim)

Tidak berdosa dan isteri juga tidak perlu meminta izin suami untuk melakukan ibadah atau melakukan perkara-perkara yang disuruh oleh Allah. Setiap suruhan Allah yang kita lakukan itu adalah sebagai lambang kita mentaati perintah Allah. Mentaati perintah Allah adalah lebih besar dari mentaati perintah suami atau manusia lain. Lazimnya bagi isteri yang mentaati perintah Allah, secara tidak langsung ia juga mentaati perintah suaminya.

Menjadi tanggungjawab kepada isteri menegur segala kesalahan dan ketidak fahaman suami tentang selok belok ajaran Islam. Jika ini semua telah dilakukan oleh isteri, maka ia telah melaksanakan tanggungjawabnya kepada Allah untuk menyampaikan amal makruf nahi mungkar dalam keluarganya.

Jika segala usaha menasihati suaminya diancam dengan siksaan atau perkara-perkara yang boleh mendatangkan kemudharatan kepadanya, maka lebih baik ia melibatkan keluarganya dan keluarga suaminya bagi membantu ia untuk menyelesaikan masalah ini. Selain dari itu juga ia boleh membuat aduan di Pejabat Agama Islam berdekatan untuk tindakan lanjut. PETIKAN DARI : Ustaz Nor Amin

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat