Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

11/10/11

Boleh guna dakwat kekal jika serap air

Boleh guna dakwat kekal jika serap air
SHAH ALAM - Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dijangka akan membincangkan isu penggunaan dakwat kekal dalam proses pilihan raya pada mesyuaratnya di Kedah minggu depan.
Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria berkata, keputusannya kelak akan bergantung sama ada dakwat itu mampu menyerap air ataupun tidak. “Ini penting bagi orang Islam kerana jika dakwat itu tidak boleh menyerap air, ia pasti tidak boleh digunakan orang Islam kerana ini akan menjejaskan wuduk dan mandi hadas sekali gus amal ibadat lain,” katanya.
Menurut Harussani, yang juga Mufti Perak, jika dakwat itu boleh menyerap air, ia boleh digunakan mes­kipun kesannya kekal untuk beberapa hari.
“Sebagai contoh, inai boleh digunakan walaupun kesannya masih boleh dilihat untuk tempoh beberapa lama sebab ia menyerap air dan tidak menjejaskan wuduk atau mandi hadas,” katanya.
Harussani berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Noordin Che Ngah yang berkata, pihaknya masih menunggu keputusan jawatankuasa fatwa itu berhubung penggunaan dakwat kekal dalam proses pilihan raya selain mengkaji keburukan dan kebaikan bahan itu digunakan.
Harussani berkata, meskipun mengikut jadual jawatankuasa itu akan bermesyuarat dari 13 hingga 15 Oktober di Kedah, beliau hanya menjangka isu itu akan dibincangkan.
“Belum ada kepastian kita akan bincang atau tidak. Ia bergantung pada keadaan . Jika bincang, keputusannya akan diumumkan,” katanya.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat