Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

3/06/11

Pemilihan PAS: Keputusan 10 pagi esok

Mungkin bagi mengelakkan 'rumah siap, pahat berbunyi', PAS memperkenalkan peraturan baru dalam pemilihannya kali ini.


Menurut Pengarah pilihan raya PAS, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman calon-calon jawatan tertinggi kali ini dibenarkan membawa pemerhati ketika proses pengiraan jawatan berlangsung.

Selain itu, tambahnya, sistem Borang 14 seperti yang digunakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mengelakkan penipuan jumlah undi turut diperkenalkan.

Sementara itu, lebih 1,000 orang perwakilan PAS mula membuang undi bagi memilih barisan pemimpin tertinggi di muktamar parti itu di Gombak petang ini.


Abdul Halim mengumumkan, proses pengundian tersebut diadakan bermula jam 4 petang dan berakhir pada jam 6.15 petang tadi.


pas muktamar voting 030611Seramai 1,077 orang pengundi yang layak itu memilih seorang timbalan presiden, tiga orang naib presiden serta 18 orang jawatankuasa pusat.


Jumlah pemilih itu termasuk empat orang pengundi yang dipilih melalui mesyuarat agung di setiap cawangan PAS, kata Abdul Halim lagi.


Jawatan presiden, pengerusi tetap, timbalan pengerusi tetap serta pemeriksa kira-kira telah dimenangi tanpa bertanding ketika senarai calon berkenaan diumumkan pada 26 Mei lalu.


Keputusan bagi pemilihan hari ini akan hanya diumumkan pada jam 10 pagi esok.


Antara yang sengit menjadi rebutan adalah kerusi timbalan presiden di mana penyandangnya Nasharudin Md Isa cuba mempertahankan jawatannya ditentang oleh Mohamad Sabu dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.


Tuan Ibrahim, seorang tokoh ulama dikatakan calon pilihan untuk mengambil alih jawatan itu manakala pemimpin akar umbi Mohamad pula mengikuti rapat.


pas muktamar voting 030611Juga sengit dipertandingkan adalah tiga jawatan naib presiden yang menjadi rebutan enam calon.


Penyandangnya Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar dicabar oleh ketua penerangan PAS Idris Ahmad, mantan naib presiden Datuk Husam Musa, anggota exco Kelantan Mohd Amar Nik Abdullah dan bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin.


Selain itu, 18 jawatan anggota jawatankuasa pusat juga dipertandingkan.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat