Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

23/01/10

Fuziah Salleh dilantik pengarah pilihan raya baru PKR


KUALA LUMPUR, 23 Jan: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dilantik sebagai Pengarah Pilihanraya Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang baru menggantikan Saifuddin Nasution bin Ismail yang akan memegang jawatan Setiausaha Agung berkuatkuasa 1 Februari 2010.

Manakala portfolio Ketua Biro Latihan yang sebelum ini di pegang oleh Fuziah akan diambil alih Mustaffa Kamil Ayub yang juga Ketua Biro Hal Ehwal Antarabangsa parti itu.

Perkara itu diumumkan Pesiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya keputusan rombakan itu dibuat pada mesyuarat Biro Politik PKR pada 20 Januari lalu sebagai usaha memantapkan organisasi bagi menghadapi PRU 13 yang dijangka akan diadakan pada pertengahan tahun hadapan.

"KEADILAN percaya dengan rombakan ini persediaan awal dapat dilakukan bagi merealisasikan KEADILAN bertapak di Putrajaya," katanya.

Nazree letak jawatan Pengerusi Gerak


KUALA LUMPUR, 23 Jan: Sekriteriat Gerak Malaysia dalam satu kenyataan mengumumkan perletakkan jawatan Mohd Nazree Mohd Yunus sebagai Pengerusi Gerak Malaysia berkuat kuasa serta merta pada hari ini 23 Januarai 2010 bagi menyertai politik.

Keputusan itu dimaklumkan dibuat setelah perbincangan dibuat Nazree bersama Ahli Majlis Tertinggi Gerak Malaysia.

"Beliau juga telah memaklumkan kepada Ahli Majlis Tertinggi dan sukarelawan Gerak dalam siri-siri pertemuan bersama mereka berkaitan hasrat untuk meletakkan jawatan bagi menyertai politik adalah bertujuan supaya Gerak Malaysia terus kekal sebagai badan bebas, neutral dan non-partisan dalam usaha badan ini berjuang membudayakan integriti dan anti korupsi," kenyataan itu dipetik.

Namun Nazree didakwa tidak mahu mengumumkan parti mana yang menjadi pilihan beliau kerana menghormati Gerak Malaysia dan parti politik yang bakal disertai dan menyerahkan kepada pimpinan parti yang akan disertainya untuk membuat pengumuman.

"Pengerusi Gerak juga mengucapkan terima kasih atas alu-aluan berkenaan penyertaan beliau ke dalam parti politik oleh Ketua Penerangan PAS, UMNO dan PKR sepertimana yang telah dilaporkan oleh Akhbar Sinar Harian pada 18 Januari lepas. Pengumuman penyertaan beliau ke dalam parti politik akan dibuat oleh parti yang berkenaan pada bila-bila masa sahaja," katanya.

Kenyataan tersebut juga memberitahu, struktur Gerak yang lain bagaimanapun kekal seperti biasa melainkan bagi jawatan Pengerusi Gerak yang akan dikosongkan Nazree berkuatkuasa pada hari ini.

Kemangkatan Sultan: Pimpinan dan ahli PAS rafak takziah

KUALA LUMPUR, 23 Jan: PAS merakamkan ucapan takziah kepada kepada kerabat Diraja Johor di atas kemangkatan Sultan Johor, Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail semalam.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi awang dalam satu kenyataan berkata, PAS mendoakan semoga Allah mencucuri rahmat dan menempatkanroh baginda bersama orang-orang yang soleh.
"Seluruh kepimpinan dan ahli Parti Islam Se-Malaysia (PAS) ingin merakamkan ucapan takziah kepada KDYMM Sultan Johor dan kerabat Diraja Johor di atas kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail pada hari Jumaat 22 Januari 2010.

"Patik sekalian berdoa moga-moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Almarhum dan ditempatkan baginda di kalangan orang-orang yang soleh," katanya.

Selain itu PAS negeri Johor juga turut merafak takziah kepada kerabat Diraja Johor di atas kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar.

"Saya bagi pihak PAS negeri Johor, mengucapkan banyak-banyak takziah kepada keluarga Diraja Al-Marhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor.

"Saya juga memohon doa moga-moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh baginda," kata Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Dr Mahfodz Bin Mohamad.

Beliau berkata demikian sewaktu dihubungi ketika sedang dalam perjalan ke istana untuk memberikan penghormatan terakhir kepada Almarhum pagi tadi.

Pada masa sama, beliau turut merakam ucapan tahniah kepada Tengku Ibrahim Ismail telah dimasyhurkan secara rasminya sebagai Sultan Johor dalam pengumuman yang dibuat oleh Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman di Singgahsana Istana Besar Johor Bahru pada 10.31 pagi tadi.

"PAS Johor juga mengucapkan tahniah kepada Tengku Ibrahim yang telah ditabal sebagai Sultan Johor yang baharu.

"Semoga beliau akan memerintah Johor dengan penuh keadilan, kesaksamaan dan mementingkan kesejahteraan rakyat jelata seperti Almarhum Ayahanda baginda," katanya.

Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, 77, mangkat pada pukul 7.15 malam tadi di Hospital Pakar Puteri, Johor Bahru selepas dimasukkan ke hospital itu semalam kerana gering.

Kemangkatan baginda diumumkan oleh Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman di sini, malam tadi. Jenazah Almarhum akan dimakamkan di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah pada pukul 2 petang hari ini.

Rakyat jelata boleh memberikan penghormatan terakhir di Istana Besar dari pukul 9 pagi hingga 10.30 pagi sementara orang kenamaan dari pukul 11 pagi hingga petang.

Pakatan Rakyat Perak ucap takziah di atas kemangkatan Sultan Iskandar

KUALA LUMPUR, 23 Jan: Pakatan Rakyat Perak merafak takziah kepada kerabat Diraja Johor di atas kemangkatan Sultan Johor, Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail.

Setiausaha Sekretariatnya, Drs Khalil Idham Lim yang mewakili Pakatan Rakyat Perak dengan ini merakamkan rasa dukacita dan ucapan takziah kepada Duli Yang Maha Mulia Sultanah Zanariah dan anakanda-anakanda serta kerabat baginda di atas kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor.

Dalam kenyataannya kepada Harakahdaily, beliau berkata sesungguhnya negeri Johor kehilangan seorang Raja yang sentiasa memerhati dan mengambil tahu tentang nasib rakyat yang memerlukan pembelaan. Baginda adalah seorang raja yang tegas tetapi adil dan sentiasa mahukan yang terbaik bagi rakyat, menjadikan negeri Johor sebagai antara negeri termaju di negara ini.

"Harapan kami semoga perjuangannya diteruskan oleh Tunku Ibrahim Ismail Ibni Sultan Iskandar yang dilantik sebagai Pemangku Raja Johor semalam, di mana Tunku Ibrahim adalah seorang pewaris takhta yang mempunyai banyak keistimewaan," ujarnya.

Tambahnya, mewarisi sifat prihatin ayahanda baginda, putera sulung Sultan Johor itu bukan hanya mempunyai latar belakang akademik dan pencapaian membanggakan tetapi baginda juga cukup disenangi kerana keperibadian yang menawan hati rakyat.

Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail, 77, mangkat pada pukul 7.15 malam tadi di Hospital Pakar Puteri, Johor Bahru selepas dimasukkan ke hospital itu semalam kerana gering.

Kemangkatan baginda diumumkan oleh Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman di sini, malam tadi. Jenazah Almarhum akan dimakamkan di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah pada pukul 2 petang hari ini.

Rakyat jelata boleh memberikan penghormatan terakhir di Istana Besar dari pukul 9 pagi hingga 10.30 pagi sementara orang kenamaan dari pukul 11 pagi hingga petang.

21/01/10

HEP didakwa cuba halang calon berkempen

KUALA LUMPUR, 21 Jan: Pro-Mahasiswa Universiti Putra Malaysia (UPM) mendakwa tindakan Bahagian Hal Elwal Mahasiswa (BHEP) UPM mengadakan Kursus Calon Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UPM pada 23 dan 24 Januari ini hanya bertujuan menghalang calon-calon yang bertanding daripada muncul di khalayak ramai.

Pengerusinya, Ahmad Faris Rakdi berkata, kursus yang akan berlangsung pada Sabtu dan Ahad itu akan menghalang calon-calon daripada memperkenalkan diri mereka secara tidak langsung kepada mahasiswa.

Beliau berkata,meskipun tempoh sah kempen hanya bermula pada Isnin, 25 Januari namun calon-calon seharusnya diberi peluang untuk berada di kalangan mahasiswa pada Sabtu dan Ahad supaya mahasiswa mengenali mereka sebagai calon.

"Apa relevannya kursus itu diadakan pada waktu itu? Calon seperti dikuarantin di dalam satu program anjuran BHEP dari pagi hingga malam, selama dua hari.Kami berpendapat hari Sabtu dan Ahad itu adalah tempoh untuk calon memperkenalkan diri kepada mahasiswa,"katanya ketika dihubungi Harakahdaily pagi tadi.

Beliau juga menegaskan, arahan menghadiri kursus itu sangat tidak wajar kerana mengurangkan waktu untuk calon berkempen bagi memperkenalkan diri kepada mahasiswa serta menunjukkan kredibiliti mereka.

Sedangkan ujarnya, tujuan pilihan raya kampus diadakan adalah untuk memberi peluang kepada mahasiswa memilih pemimpin-pemimpin yang akan mewakili mereka.

"Apa yang kami persoalkan ialah tempoh kempen yang singkat iatu sehari. Sehari sangat singkat untuk calon berkempen.Sepatutnya walaupun bukan dalam tempoh kempen rasmi,calon sudah boleh perkenalkan diri secara tak langsung,"katanya.

Turut dipersoalkan beliau berkenaan peraturan yang tercatat dalam Tatacara Pemilihan MPP UPM bagi sesi 2009/2010, bercanggah dengan maklumat am pemilihan MPP UPM.

"Dalam buku tatacara pemilihan MPP UPM, dinyatakan bahawasanya untuk berkempen,calon dibenarkan menggunakan apa sahaja bahan kempen melalui kebenaran pihak BHEP tapi dalam satu maklumat am yang diberikan kepada calon, calon dilarang sama sekali untuk menggunakan banner.Jadi kami lihat ianya bercanggah dan tidak seiring,"tegasnya.

Penamaan calon bagi pilihanraya kampus UPM akan diadakan esok dan BHEP UPM hanya akan membenarkan kempen bermula 12 tengah malam Isnin.

Manakala hari pembuangan undi ditetapkan pada 26 Januari.

Sementara itu, proses pembuangan undi di Universiti Islam Antarabangsa (UIA), berlangsung hari ini.

Enjin F-5E: PAC dengar keterangan

KUALA LUMPUR, 21 Jan: Ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Datuk Kamaruddin Jaafar memaklumkan mereka masih lagi membuat siasatan berhubung kes kehilangan enjin jet pejuang F-5E milik Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM).

Beliau mengulas perkembangan semalam berhubung keterangan yang diberikan Ketua Setiausaha bagi Kementerian Pertahanan Datuk Seri Abu Bakar Abdullah dan Panglima TUDM Datuk Seri Rodzali Daut kepada PAC di bilik mesyuarat Parlimen.

"Pada peringkat ini, kita (PAC) baru mendengar secara umum, kita belum lagi menyoal secara terperinci...oleh itu tidaklah boleh dimuktamadkan untuk kita buat kesimpulan lagi," jelasnya yang juga Ahli Parlimen Tumpat.
Bagaimana pun, beliau yang juga AJK PAS Pusat melahirkan rasa yakin bahawa Kementerian Pertahanan akan memberikan komitmen penuh dalam menyelesaikan kes yang dianggap seolah-olah mencemarkan nama baik negara itu.

"Dalam kes ini, pegawai-pegawai Panglima tiga cabang tentera (TDDM, TUDM dan TLDM) ini akan memberikan sokongan sepenuhnya pada usaha-usaha PAC untuk memastikan bahawa insiden-insiden seperti ini tidak berlaku," jelasnya.

"Kita masih memberi peluang dan kita yakin para pegawai untuk menjawab beberapa isu yang dibangkitkan oleh Ahli-Ahli Parlimen."

Pun begitu, beliau berharap kementerian terbabit boleh memberikan maklum balas yag lebih terperinci berkaitan kes tersebut dalam siri siasatan PAC depan.

"Tidak berpuas (hati), kalau jawapan-jawapan yang diberikan secara umum dan tidak tepat pada apa yang kita hasratkan," jelasnya.

Ditanya tentang inti penjelasan oleh Kementerian, beliau berkata, sistem penyelenggaraan harta TUDM merupakan salah satu faktor yang membawa pada kehilangan enjin bernilai RM2 juta tersebut.

"Seperti yang dilaporkan, enjin tersebut sebenarnya rosak dan hendak dibaiki...kecurian 'harta kerajaan yang sensitif' itu berlaku ketika sesiapa pun tidak sedar," jelasnya.

"Sebahagian dari masalahnya adalah berkaitan sistem penyelenggaraan harta berkaitan keselamatan itu sendiri."

Dalam perkembangan yang sama, Pengerusi PAC Datuk Seri Azmi Khalid berkata, siasatan penuh yang dibuat oleh jawatankuasanya dijangkakan selesai pada Mac ini.

Dalam perkembangan berkaitan, seorang pegawai bawahan TUDM yang berpangkat Sarjan dan seorang ahli perniagaan didakwa terbabit dalam kes kehilangan enjin tersebut di Mahkamah Seksyen Petaling Jaya awal bulan lalu.

Terdahulu, beberapa media tempatan melaporkan bahawa enjin yang bernilai RM2 juta tersebut telah pun dijual kepada sebuah syarikat antarabangsa di luar negara.

Pun begitu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sendiri menafikan bahawa enjin tersebut bernilai RM2.

Berdasarkan kontrak jual beli yang dibuat pada 1972, Ahmad menjelaskan bahawa harga enjin tersebut hanya RM303, 570 sahaja.

Sumber TUDM pula memberitahu bahawa pengoperasian jet pejuang F-5E tersebut dihentikan sejak tahun 1999 kerana negara menjadikan jet MiG-29N dan F/A-18D sebagai pesawat tempur barisan hadapan bagi pertahanan negara.

Kemudian F-5E diaktifkan semula pada 2003 sebagai pesawat latihan dan pesawat peninjau bagi menampung satu-satu keperluan semasa dalam mempertahankan keselamatan ruang udara tanah air.

Pidato umum Pro-Mahasiswa UM malam ini

KUALA LUMPUR, 21 Jan: Kumpulan Pro-mahasiswa Universiti Malaya (UM) menganjurkan pidato isu-isu semasa kampus bersempena pilihanraya kampus (PRK) malam ini.

Harakahdaily difahamkan seramai tujuh pemidato akan mengambil bahagian dalam program tersebut.

Mereka terdiri daripada mantan Yang Dipertua Majlis Perwakilan Mahasiswa (MPM) UM, Mohd Ridzuan Mohamad, Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional, Mohd Shafie Hashim, mantan exco MPM UM, wakil-wakil dari Pro-Mahasiswa UM, Kelab Remaja Jemaah Islam Malaysia (Karisma) dan Gabungan Mahasiswa Bantah e-undi (Bantah).

Pidato terbuka itu dijadual berlangsung jam 9.15 malam ini di Dataran Fakulti Sastera UM.

Ianya bertujuan mendedahkan mahasiswa dengan isu-isu terkini yang sedang berlegar di sekitar kampus.

Sehubungan itu, semua warga kampus dan orang ramai dijemput untuk mendengar hujah-hujah yang bakal diutarakan mereka berhubung isu-isu mahasiswa dan kampus ketika ini.

Astora Jabat sertai politik Thailand

KUALA LUMPUR, 21 Jan: Bekas wartawan kontroversi akhbar Utusan, Astora Jabat, akhirnya kembali ke kampung kelahirannya di Resak (Ruso), Narathiwat, Selatan Thailand dan bakal bertanding dalam pilihan raya umum di negara itu.

Hasan Abdul Rahman atau nama Siamnya “Sei Toramain” memberitahu dalam blognya, setelah beberapa bulan kembali ke tempat kelahirannya itu beliau telah mendapat tiga tawaran daripada tiga parti politik Thai untuk menjadi calon dalam pilihan raya umum Thailand akan datang.

“Saya memilih parti yang paling besar dan dijangka akan menang dalam pilihan raya akan datang, iaitu Parti Peau Thai. Walaupun saya tidak berminat dengan politik, tetapi patut bagi saya mengubah arah dan membuat kerja yang lebih mencabar. Saya sendiri suka mencuba bidang kerja baru dan perkara-perkara yang mencabar yang tidak jauh dari bidang kerja asal,” tulis beliau dalam blognya.

Menurut Astora, beliau terpaksa menerima tawaran tersebut kerana beberapa sebab. Antaranya, beliau kena ada tempat bergantung untuk terus tinggal di kampung halamannya. Selain itu, permintaan penduduk kampungnya kerana pengalaman luarnya yang luas termasuk pernah terlibat dalam membantu kerajaan Malaysia pada zaman Tun Mahathir Mohamed.

Beliau juga mempunyai rancangan untuk melaksanakan pendidikan moden di selatan Thailand termasuk berfikir untuk menubuhkan sebuah universiti untuk umat Muslim Thailand.

Astora semasa di akhbar Utusan mengelolakan ruangan agama sebelum dilantik sebagai Pengarang majalah Al-Islam yang kemudiannya ditutup. Kebanyakan dalam tulisannya menghentam dua tokoh ulamak PAS iaitu Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz dan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Kontroversi lain melibatkan Astora ialah dalam tulisannya pernah mengatakan Firaun ada yang baik dan ada yang jahat. Selain Nabi Musa a.s. yang dianggapnya sebagai Firaun, beliau menamakan Dr. Mahathir sebagai Firaun baik.

Astora juga dalam tulisannya pernah membahagikan hukum aurat wanita kepada mughallazah dan mukhaffafah (seperti pembahagian hukum najis dalam Fiqah), sehingga mendapat tentangan pelbagai pihak.

Tulisan Astora yang tutut menimbulkan kontroversi ialah pendapat beliau yang menyokong ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri).

Beliau menulis bahawa Nabi Muhammad SAW menggunakan ISA untuk membendung pengganas.

Kerana pelbagai polemik yang ditimbulkan dalam tulisannya, beliau pernah difatwakan sesat oleh Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) sekali gus dilarang atau dinasihatkan supaya berhenti menulis perkara-perkara yang berkaitan hukum hakam Islam.

Astora juga pernah berdebat dengan bekas Mufti Perlis, Dr Asri Zainal Abidin yang videonya pernah tersebar pada satu ketika dulu.Beliau juga adalah pendalai laman web www.tematajdid.com

Bekas Ketua Hakim Negara buat kesilapan besar


Mahkamah Persekutuan hari ini mengubah penghakiman 10 tahun lalu yang dibuatnya dalam kes Adorna Properties Sdn Bhd lawan Boonsom Boonyanit yang sekaligus membuka peluang kepada pemilik tanah yang kehilangan tanah mereka secara tidak sah mendapatkan harta mereka semula.

Keputusan menukar penghakiman itu dibuat sebulat suara oleh lima hakim yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi (kiri).

Mereka menukar keputusan yang yang dibuat oleh panel tiga hakim yang diketuai mantan Ketua Hakim Negara, Tun Eusoff Chin pada 2000.

Menurut Zaki adalah menjadi tanggungjawab perundangannya membetulkan kesilapan yang sebegitu nyata dan jelas.

“Adalah menjadi fakta yang jelas, bahawa ada orang yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan dengan kesilapan itu dengan secara menipu memindahkan hak tanah berkenaan kepada diri mereka sendiri.

“Saya berharap dengan keputusan ini, pihak berkuasa akan lebih berhati-hati apabila mendaftarkan pemindahan hak milik tanah.”

Penghakiman akan babitkan 30 pemilik tanah

Dianggarkan 30 pemilik tanah akan terbabit dengan keputusan penghakiman hari ini.

Kes berkenaan dicetuskan oleh Boonsom Boonyanit, yang menetap di Thailand dan mempunyai dua petak tanah di Tanjung Bungah, Pulau Pinang.

Pada tahun 1988, seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai Boonsoom Boonyanit membuat pengakuan bersumpah bahawa geran kedua-dua tanah berkenaan telah hilang.

Wanita itu berjaya mendapatkan Pejabat Tanah mengeluarkan sijil hak milik dan kemudiannya menjual tanah berkenaan kepada Adorna Properties dengan nilai RM12 juta.

Menyedari tanahnya dijual tanpa pengetahuannya, Boonyanit menyaman Adorna Properties.

Pa
da 1995, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang membuat penghakiman yang memihak kepada Adorna Properties dengan alasan pemindahan itu sah walaupun tanah berkenaan diperolehi secara menipu.

Boonyanit membuat rayuan di Mahkamah Rayuan yang dianggotai oleh Gopal Sri Ram, Siti Norma Yaakob dan Ahmad Fairuz. Mereka membuat keputusan yang memihak Boonyanit pada 1997.

Adorna pula membuat rayuan balas kepada Mahkamah Persekutuan pada 2000 yang terdiri dari Eusoff Chin (atas), Wan Adnan Ismail and Abu Mansor Ali. Kali ini, keputusan memihak pula kepada Adorna.

Bagaimanapun, ketika itu, Boonyanit telah meninggal dunia.

Dua surau di Muar dibakar, dipercayai perbuatan khianat


Dua surau di Muar menjadi sasaran dibakar awal pagi ini - sebuah daripadanya rosak teruk.

Timbalan Ketua Polis Johor Datuk Jalaluddin Abdul Rahman mengesahkan kedua-dua kejadian itu.
Kebakaran pertama berlaku di Surau Silaturahim di Jalan Ismail Omar manakala yang kedua di Surau Parit Beting di Jalan Salleh
yang jaraknya kira-kira dua kilometer.

Menurut Jalaluddin punca kebakaran di kedua-dua surau itu masih dalam siasatan dan dianggarkan setiap satu surau tersebut mengalami kerugian kira-kira RM300.

Ketika dihubungi Malaysiakini, timbalan ketua polis Muar, Lee Choon Guan berkata, kejadian pertama berlaku di Kampung Sabok Awor itu berlaku pada kira-kira jam 3 pagi manakala surau kedua menjadi sasaran kira-kira 46 minit kemudian.

Katanya, surau kedua itu rosak teruk dengan permaidani, pintu dan tingkapnya terbakar.

Menurutnya, di surau pertama, hanya tirainya terbakar dan cermin tingkap pecah.

Imam surau Kampung Sabak Awor, Haji Deris Sehan, 63, memberitahu bahawa penyerangnya menggunakan minyak tanah untuk membakar tirai itu.

Katanya, seorang penduduk yang menyaksikan kejadian itu, terus menghubungi Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Muar, ACP Mohd Nasir Ramli berkata kebakaran di surau pertama itu disedari oleh tiga orang yang sedang menaiki sebuah kereta ketika lalu di lokasi kejadian.

Menurutnya, apabila ternampak kebakaran tersebut, mereka memberhentikan kereta dan bergegas masuk untuk memadamkannya.

Mengenai sama ada ia satu bentuk serangan ke atas surau tersebut, beliau berkata, pihak polis masih menyiasat.

Sementara kebakaran yang melibatkan pintu masuk ruang solat Surau Parit Beting, pula disedari pada pukul 11 pagi apabila seorang ustazah yang datang untuk mengajar agama di surau tersebut, sebelum membuat laporan polis pada jam 1.30 tengah hari tadi

Sejak 8 Januari lalu, beberapa tempat ibadat- sebahagian besarnya gereja - menjadi sasaran serangan bom api dan perbuatan vandalisme.

Ia dipercayai berikutan keputusan Mahkamah Tinggi pada 31 Disember lalu yang mengetepikan larangan kerajaan ke atas bukan Islam daripada menggunakan perkataan Allah sebagai terjemahan bagi perkataan 'God'.

Ekoran itu, mahkamah berkenaan memutuskan bahawa mingguan Katholik, Herald, boleh menggunakan perkataan Allah dalam versi bahasa Malaysianya.

Bagaimanapun, keputusan itu ditangguhkan sementara menunggu selesai rayuan oleh kerajaaan terhadapnya.

Sementara itu, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata beliau telah dimaklumkan mengenai insiden oleh ADUN DAP Bentayan, Gwee Tong Hing.


"Kita tidak tahu sama ada insiden itu ada sebarang kaitan dengan kes serangan ke atas beberapa tempat ibadat sebelum ini.

"Tetapi ia pastinya akan meningkatkan lagi keresahan di kalangan rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Lim berkata, DAP mengutuk keras sebarang perbuatan seumpama itu yang menurutnya jelas bertujuan untuk mencetuskan rasa syak wasangska antara masyarat berbilang kaum dan agama di negara ini.

"Kita menggesa pihak polis supaya mempertingkatkan lagi siasatan dan mekanisme pemantauan untuk membawa mereka yang bertanggungjawab melakukannya, ke muka pengadilan, dan bagi mengelak insiden yang sama daripada berulang, demi memelihara kehidupan harmoni di kalangan rakyat kita," katanya.

PETIKAN: http://www.malaysiakini.com/news/122461

20/01/10

Berita Baik Untuk 1Malaysia..! - RM3.70 (Ron95), RM3.90 (Ron97)...???

PUTRAJAYA, Jan 8 - The mechanism for fuel pricing in Malaysia has finally been finalized and controlled under one mechanism, which also takes the high and lower income group people into consideration, according to "Finance Trade Minister Tan Sri Anuar Ali..???".

"From May 1, the fuel will be pegged at RM3.90 per litre for RON97, while RON95 will increase to RM3.70 per litre. However, the prices of national-made vehicles will be lowered by at least 40%. For example, a full-spec family sedan Proton Persona 1.6litre engine will cost around RM23k excluding road tax and insurance. Import tax and excise duty will be revised to only 30%, from the current 200%. Imported vehicles such as the new Toyota Camry 2.4litre engine will cost around RM65k", he said.

The mechanics has been said to be undertaken by a team of experts from Australia and Canada who were earlier briefed on the issue of subsidy in this country, whereas after consideration by the transport minister, they have signed the constitution that the system will be made on May 1, the day it goes into effect.

Under the new system, there will be a major effect on the existing consumers who have already purchased a vehicle and to those who are in the midst of repaying the loan of their vehicle to their financial institutions.

Ahmad Tajuddin said the government might also re-introduce a cash return annually to Malaysians who own a 1,500cc and below vehicle. The amount have yet to be decided but he assured that the amount will compensate the price of fuel by at least half to eligible Malaysians based on bumi quota.

Sumber - sini.

HAITI: Peringatan Kepada Orang2 Melayu Yang Masih Kuat Main Sihir

Saya menulis artikel ini untuk dituju kepada orang-orang Melayu yang masih suka beramal dengan bomoh, sihir, bermain dgn jin dan sebagainya.

Diberitakan sewaktu rakyat Haiti mahu merdeka dari Perancis, mereka telah membuat perjanjian dengan Syaitan. Maka, syaitan telah membantu rakyat Haiti dan akhirnya Haiti merdeka dari penjajahan Perancis.

Semenjak dari waktu itu (kurun ke 18), Haiti tidak pernah hidup aman dan damai. Pat Robertson mendedahkan perkara ini dalam temuramah beliau baru-baru ini. Beliau berkata, negara Haiti dan Republic Dominica adalah dua negara dalam satu pulau.

Ertinya, kalau berlaku musibah, seharusnya musibah mesti kena kedua-dua negara kerana mereka satu pulau. Tapi, hanya Haiti sahaja yang kerap ditimpa musibah dan kesusahan dan Republik Dominca pula terus makmur dengan industry perlancongan mereka yang semakin pesat.

Ini bererti kemurkaan tuhan itu LEBIH BERKUASA dari syaitan. Permintaan dengan syaitan TIDAK MEMBANTU HAITI walau sedikit pun. Mereka lebih makmur hidup bawah penjajahan Perancis berbanding sekarang.

Lebih menyedihkan adalah kita tidak tahu apa benar-benar Syaitan telah membantu Haiti. Ini kerana sewaktu kemerdekaan Haiti, Perancis sedang menghadapi krisis yang sangat meruncing. Raja Perancis baru sahaja dijatuhkan dan keadaan cukup tidak stabil di keseluruhan jajahan Perancis. Kedudukan Haiti juga begitu jauh dari tanah besar Perancis memungkinkan Perancis mengambil keputusan untuk membiarkan Haiti merdeka.

ALLAH LAGI BERKUASA DARI SYAITAN

Syaitan itu TIADA KUASA. Syaitan hanya mampu menipu dan menggoda manusia untuk mensyirikkan Allah. Itu sahaja. Syaitan juga makhluk yang dijadikan Allah SWT.

Kenapa ada orang Melayu yang bodoh sangat mahu meminta pertolongan dari jin, syaitan dan bomoh sedangkan Allah SWT Maha Berkuasa dari Syaitan la’natullah?

Segala yang kita hajati hanya dapat dipenuhi dengan izin Allah SWT dan bukan dengan izin syaitan/jin/bomoh. Mengapa bodoh sangat orang Melayu ni sampai masih terus bergantung kepada syaitan yang tiada kuasa?

Mengapa tidak bergantung pada Allah SWT yang MAHA BERKUASA? Sebagai contoh mudah, kalau kita nak pinjam duit, kita tidak berjumpa dengan orang miskin, kita jumpa orang kaya. Dalam kes ini, yang Maha Kaya adalah Allah SWT dan yang miskin adalah syaitan.

Syaitan tidak mampu menjaga diri dia waktu Hari Akhirat nanti. Syaitan akan dibakar di jurang neraka paling bawah. Ini bukan tanda kuasa yang kita hendak bergantung harap.

Akhir sekali, dari bergolok bergadai mintak pada bomoh, baiklah kita berdoa dan bersedekah serta memuji dan memuja Allah SWT.

Kalau Allah SWT tidak kabulkan doa kita, bererti Allah SWT mahukan yang terbaik untuk kita. Rezeki kita akan datang dari sumber lain bukan sumber yang kita harap-harapkan itu. Ingatlah, bahawa Allah SWT akan memberikan kepada hambanya rezeki yang terbaik untuk hambanya. Dan hanya Allah SWT sahaja yang tahu apa yang terbaik untuk hambaNya, bukan manusia dan bukan kita sendiri.

Ingat juga, bahawa kita sendiri tidak tahu apa yang terbaik untuk kita di masa hadapan. Hanya Allah SWT yang Maha Mengetahui.

Maka, berhentilah bermain sihir. Ia kerja sia-sia dan membawa kita ke neraka buat selama-lamanya (nauzubillah).

SIHIR NI PERKARA BIASA DALAM UMNO

Maklumlah UMNO ni parti Melayu. Ingat tak peristiwa Mona Fendey dulu? Bukan ada pemimpin UMNO terlibat ke?

Benda sihir dalam UMNO ni dah BERLELUASA. Sapa dalam UMNO pun boleh bagitau benda ni. Ini lah salah satu cara bagaimana amalan syirik tersebar melalui UMNO.

Tulang Besi
Pat Robertson: Haiti 'Cursed' By 'Pact To The Devil' (VIDEO)
Huffington Post Danny Shea First Posted: 01-13-10 02:45 PM Updated: 01-14-10 01:11 AM

What's Your Reaction?

Amazing
Inspiring
Funny
Scary
Hot
Crazy
Important
Weird

Read More: Haiti, Haiti Earthquake, Pat Robertson, Pat Robertson Haiti, Pat Robertson Haiti Comments, Pat Robertson Haiti Earthquake, Media News

Get Breaking News Alerts

• Share

Comments 8,225

Televangelist Pat Robertson said Wednesday that earthquake-ravaged Haiti has been "cursed" by a "pact to the devil".
"Something happened a long time ago in Haiti, and people might not want to talk about it", he said on Christian Broadcasting Network's "The 700 Club". "They were under the heel of the French. You know, Napoleon III, or whatever. And they got together and swore a pact to the devil. They said, we will serve you if you'll get us free from the French. True story. And so, the devil said, okay it's a deal."
Robertson said that "ever since, they have been cursed by one thing after the other" and he contrasted Haiti with its neighbor, the Dominican Republic.
"That island of Hispaniola is one island. It is cut down the middle; on the one side is Haiti on the other is the Dominican Republic," he said. "Dominican Republic is prosperous, healthy, full of resorts, etc. Haiti is in desperate poverty. Same island. They need to have and we need to pray for them a great turning to god and out of this tragedy I'm optimistic something good may come. But right now we are helping the suffering people and the suffering is unimaginable."
WATCH (via MediaMatters):

Later that evening, Raymond Joseph, Haitian Ambassador to the U.S., began his appearance on MSNBC's Rachel Maddow Show by shaming Robertson and pointing out that Haiti's freedom led to freedom across Latin America. And they weren't they only beneficiaries from those historic events. "The U.S. was able to gain the Louisianna Territory for $15 million," Joseph added. "That's three cents an acre. That's 13 states west of the Mississippi that the Haitian slaves' revolt in Haiti provided America."

WATCH:

Watch the full CBN segment:


Related News On Huffington Post:


Dr M: Ada yang berbohong tentang pasir 'silika'Tun Dr Mahathir Mohamad sentiasa sensitif apabila membabitkan isu pasir Malaysia dibawa ke Singapura.

Dalam catatan terbaru dalam blognya, mantan perdana menteri itu mengulas kenyataan Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor bahawa 500 lori mengangkut pasir dari Johor ke Singapura setiap hari.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata seorang rakannya memberitahu bahawa jumlah sebenarnya ialah 700 lori pasir.

Dan menurut Dr Mahathir lagi, rakannya itu memberitahu, ianya adalah pasir salika yang digunakan untuk menghasilkan mikrocip.

"Singapura memerlukannya untuk membuat mikrocip," jelasnya.

Dan dalam nada yang sinis, Dr Mahathir menambah: "Saya tidak tahu beberapa banyak pasir yang digunakan untuk membuat mikrocip itu. Mesti banyak sekiranya mereka perlukan 700 lori pasir sehari."

Katanya, menjual bahan mentah tidak banyak pulangannya dan oleh itu adalah lebih baik ditambah nilainya dengan memproses bahan mentah itu.

"Ia tidaklah begitu sukar untuk menghasilkan silika dari pasir silika. Kilang kaca melakukannya (saya rasa) sepanjang masa. Dan kita ada kilang kaca di Malaysia.

"Mengapa tidak hasilkan wafer silicon dan menjualnya kepada Singapura," soalnya.

"I rasa ada orang yang tidak bercakap benar," tambahnya.

19/01/10

Kenyataan Shafie Apdal berniat jahat, mengelirukan

ALOR SETAR, 19 Jan: Pejabat Menteri Besar Kedah menyifatkan kenyataan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menyebut tiada sebarang pembangunan di negeri ini bersifat provokasi, berniat jahat serta mengelirukan rakyat.

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kedah, Mohd Helmi Mohd Khalid berkata, ucapan menteri itu yang dibacakan oleh timbalannya, Datuk Hassan Malek yang menyebut bahawa tiada sebarang pembangunan serta dasar Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua hanyalah retorik dan Kerajaan Kedah hanya mampu menyambung apa yang telah diasaskan oleh BN sebelum ini adalah amat melucukan, geli hati dan lawak.

Dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini, Mohd Helmi berkata, selayaknya teks ucapan itu hanya dibaca oleh seorang pemimpin Umno peringkat cawangan dan bukannya dibaca atas sifat mewakili seorang menteri dalam satu majlis yang sebegitu besar ertinya bagi pembangunan ekonomi Melayu.

Berikut ialah kenyataan penuh Mohd Helmi.

Terlebih dahulu saya mengucapkan syabas dan terima kasih kepada pihak media yang sudi menyiarkan kenyataan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal tersebut.

Kenyataan itu cukup untuk membuktikan bahawa penulis teks ucapan, serta pembacanya yang mewakili Shafie iaitu Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Hassan Malek langsung tidak mengetahui perkembangan yang berlaku di Negeri Kedah Darul Aman.

Teks ucapan itu juga lebih kepada bersifat provokasi, berniat jahat serta mengelirukan pandangan rakyat kepada Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman serta tidak merujuk mana-mana asas serta tidak berfakta.

Selayaknya teks ucapan itu hanya dibaca oleh seorang pemimpin Umno peringkat cawangan dan bukannya di baca atas sifat mewakili seorang menteri dalam satu majlis yang sebegitu besar ertinya bagi pembangunan ekonomi Melayu – saya berkata demikian berpandukan isi ucapan yang langsung tidak berkualiti dan tidak berpijak di bumi yang nyata.

Ucapan itu juga sekaligus menafikan titah KeBawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah sempena Hari Keputeraan baginda pada 17 Januari lalu antara lain menitahkan bahawa: “Corak pentadbiran Kerajaan Negeri yang baik di bawah kempimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak dengan meningkatkan kualiti hidup rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah tanpa mengira kaum amat dipuji”.

Dalam ucapan yang dibaca oleh Hassan itu menyebut bahawa tiada sebarang pembangunan serta dasar Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua hanyalah retorik dan Kerajaan Kedah hanya mampu menyambung apa yang telah diasaskan oleh BN sebelum ini.

Ia amat melucukan, geli hati dan lawak.

Saya langsung tidak berhajat untuk membariskan satu persatu perancangan yang dalam pelaksanaan oleh Kerajaan Kedah.

Buat pertama kali dalam sejarah Negeri Kedah, pada tahun 2009, sebanyak 11 GLC berjaya memberi sumbangan sejumlah RM30 juta kepada kerajaan negeri.

Laporan Audit Negara tahun lalu bagi Negeri Kedah dengan jelas menyebut bahawa peningkatan hasil sebanyak 205% dalam kutipan hasil balak, kadar kemiskinan pula dicatatkan menurun dan pertumbuhan KDNK hanya kurang 0.02% kenaikannya jika dibandingkan dengan KDNK Negara (KDNK Kedah 4.6%)

Pembinaan kampus tetap Kolej Universiti Insaniah di Kuala Ketil dengan harga sekitar RM380 juta dengan memperkenalkan pengajian di bidang profesional termasuk bidang perubatan atau pembinaan kilang yang bakal menjadi hub kepada hasil tanaman seperti nanas, mempelam serta rambutan yang menjadi lambakan tanpa hasil sejak zaman sebelum merdeka di kalangan rakyat, rasanya cukup memadai bagi menjawab tohmahan dan ucapan dendam kesumat oleh menteri berkenaan.

Itu belum mengambil kira pembinaan rumah kos rendah di Baling dan Kubang Pasu yang bakal dibina, yang kesemuanya dibina berpandukan kemampuan rakyat, bagi menggantikan pembinaan projek perumahan berpandukan kemampuan para pemaju seperti yang diamalkan oleh rakan-rakan Shafie ketika menerajui pentadbiran BN di Kedah.

Menteri Besar senantiasa menyahut saranan Kerajaan Pusat serta memberi kerjasama yang amat baik bagi kepentingan rakyat, tetapi apabila Shafie mula mengungkit-ungkit bahawa hanya BN yang membantu rakyat, saya musykil bahawa Naib Presiden Umno ini seolah-olah mahu meruntuhkan jambatan perpaduan serta kersama erat yang terbina antara Presidennya sendiri, YAB. Dato’ Seri Najib Tun Razak bersama Dato’ Seri Ustaz Azizan bagi kepentingan dan masa depan rakyat seluruhnya.

Bagi saya, ‘serangan’ ini adalah idea terkini pihak Umno dan BN Kedah untuk memburukkan imej baik pimpinan Ustaz Azizan yang semakin disenangi rakyat, selepas usaha Umno dan BN selama ini memfitnah melalui laman blog dan sebagainya tidak berhasil.

Saya tekankan bahawa ucapan tersebut telah menafikan titah ucapan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah serta Laporan Audit Negara 2008 selain berniat jahat memburukkan imej baik Kerajaan Kedah di bawah pimpinan Ustaz Azizan Abdul Razak.

Marilah sama-sama kita renungi antara ucapan awal Ustaz Azizan ketika diberi amanah menerajui Kerajaan Negeri Kedah dua tahun yang lalu: “Kedah kita punya, saya anak Kedah dan tuan-tuan, puan-puan juga anak Kedah, kita sama-sama sayangkan negeri Kedah, adalah menjadi tanggungjawab saya dan semua dari kita untuk sama-sama membangunkan Kedah yang kita cintai ini, kita bina semula Kedah, Kedah Sejahtera, Nikmat Untuk Semua.”

Kenapa polis perlu daftar Mykad?

Suka saya merujuk kepada berita akhbar saudara yang bertajuk “Anggota polis diarah buat kad pengenalan awam”

Untuk makluman saudara perkara ini adalah benar. Malah bukan saja di kontinjen Perak tetapi seluruh Malaysia. Namun tujuan utama adalah di atas sebab-sebab berikut:-

Seperti mana yang kita semua maklum..kerajaan akan melaksanakan peraturan baru mulai 1 Mei 2010. Rakyat Malaysia yang berkelayakan menikmati/membeli minyak subsidi perlu menunjukkan Mykad. Oleh kerana pegawai dan anggota-anggota polis tidak mempunyai Mykad maka diarahkan lah semua pegawai dan anggota untuk membuat mMykad bagi tujuan tersebut.

Saya tidak tahu lah jika saudara berfikir sebaliknya. Seandainya anggota-anggota polis tidak mempunyai Mykad bagaimana mereka hendak beli minyak subsidi ?

Semuga dengan penjelasan ini pihak saudara faham mengapa anggota-anggota polis diarahkan untuk buat kad pengenalan awam.

Sekian ...

Wassallam..
Hamba Allah..

18/01/10

Nizar: No news yet from the Fed Court on MB vs MB

IPOH, Jan 18: Amid intensifying speculation that snap elections will soon be called in Perak, deposed Pakatan Rakyat Mentri Besar Nizar Jamaluddin said that although the Federal Court had still not informed him when judgment will be delivered on his suit against Umno leader Zambry Kadir, he was prepared for any eventuality.

“No news, nothing yet although rumours have certainly been rife these few weeks,” Nizar told Harakahdaily in an interview. “But neither I nor my lawyers have received any notification yet.”

Zambry, who was installed as the Umno-BN chief minister, had recently gone to Saudi Arabia to meet with Prime Minister Najib Razak, who was there on an official visit.

Their overseas encounter raised eyebrows, sparking talk that Zambry - unable to garner support for his administration despite having illegally overthrown Nizar a year ago - was now seeking to dissolve the legislative assembly. This would pave the way for a state-wide election, which has been much clamoured for by Perakians.

Judiciary tarnished

In one of the most controversial cases in Malaysian legal history, Nizar had sued Zambry for illegally usurping his position as the chief minister of Perak in February 2009.

The High Court had on 11 May ruled in his favour, with Justice Abdul Aziz Rahim declaring him the rightful Mentri Besar of Perak as he had not resigned and could only be removed by a vote of no-confidence taken by the legislative assembly. In other words, the Sultan of Perak did not have the constitutional authority to sack the chief minister.

However, on May 22 and at lightning-quick speed, a three-man bench at the Court of Appeal overturned the High Court decision on the grounds that Nizar had ceased to command the majority of the legislative assembly.

Nizar then appealed to the Federal Court, which heard the case on November 5. Only a five-man bench was convened at the apex court although Nizar had requested for the maximum 11-man panel because of the gravity of the suit - which is to determine who is to govern Perak.

After a one-day hearing, the Federal Court reserved judgment and till now, Malaysians – especially Perakians – are awaiting the outcome. Given the judiciary’s record of bowing to political pressure from top Umno leaders, most Malaysians fear the final decision may favour Zambry.

We will never turn our backs on Perakians

Nevertheless, Nizar is unfazed. To him, it does not matter if the final decision goes against him or if Zambry tries to slip a fast one past him by dissolving the assembly to regain the political advantage with voters.

For Nizar, no matter which, it is all in a day's work. Even if he is re-installed the Mentri Besar, both he and Pakatan have promised fresh election to allow Perakians to choose the government they wished.

“I think all of us Malaysians and Perakians know what is blowing in the wind. We know the level of corruption and consequently how great is the need for reform. But we cannot give up,” the 52-year engineer by training said.

“For us in Pakatan, we will continue to run a parallel government to monitor and keep track of the usurper Umno-BN. We will do our best to make sure that the rights and interests of the Perak people are protected. We won’t hesitate to publicize any wrongdoing that we come across and unravel.

“In Perak Pakatan, we are very close-knit and united. We go out and meet the people, engage them, and try to service and help them, as a group. We plan many activities together. And the results have been tremendous. We are very well received everywhere we go and the people always encourage us and tell us not to give up. That alone keeps us going.”

More unscrupulous policies

Nizar also slammed PM Najib over the latest public uproar – this time, the spate of attacks against non-Malay places of worship.

It was Najib who had orchestrated the Umno coup d’etat of the Pakatan state government in Perak. The PM is now in the spotlight once again.

He has been widely blamed for the recent outbreak of religious bigotry – one of the worst in the nation’s history – by fanning religious fanatics with his communal rhetoric aimed at garnering political support from the Malays for his Umno party.

“It is one of the most ridiculous and unscrupulous acts. It has gone out of control and Umno is now trying to cover up. But instead of coming out with a good and sincere solution, the Umno government says East Malaysia can use Allah but West Malaysia cannot. Is it trying to divide the country now?” said Nizar.

Minister in the PM’s Department Nazri Aziz had said in a recent press interview that the government would allow the word Allah to be used by Christians in Sabah and Sarawak but not in the peninsula.

The contradictory and confusing stance has been widely denounced by civil society as well as by Church leaders.

Juara Rakyat bukti Umno kritikal

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mendakwa Umno kini dalam keadaan terdesak untuk mendapatkan sokongan rakyat sehingga terpaksa mengadakan Program Juara Rakyat.

Beliau berkata, usaha Umno membuka kaunter daftar pemilih dan keanggotaan Umno pada setiap siri program Juara rakyat di seluruh negara adalah kerana mereka menyedari kemerosotan sokongan rakyat khususnya generasi muda terhadap parti itu.


"Juara Rakyat ini menunjukkan usaha terdesak Umno yang sedang dalam keadaan kritikal dari segi sokongan pengundi khususnya generasi muda," katanya ketika dihubungi Harakahdaily petang tadi.

Pesuruhjaya PAS Pahang itu turut mendakwa Umno juga telah menyalahgunakan peruntukan kerajaan untuk menjayakan program tersebut.

"Juara Rakyat ini lebih kepada usaha mengambil kesempatan ke atas dana kerajaan untuk kukuhkan kedudukan Umno.

Semalam, Ketua Penerangan Umno,Datuk Ahmad Maslan berkata, usaha membuka daftra pemilih itu pada setiap siri Juara Rakyat itu adalah bagi membolehkan lebih ramai yang belum lagi mendaftar keanggotaan Umno dan pemilih dapat mendaftar segera, dan dapat menunaikan hak mereka sebagai pengundi.

Tuan Ibrahim berharap agar PAS memandang serius mengenai gerakan daftar pemilih terutamanya di kalangan anak-anak ahli dan penyokong parti bagi mengelakkan Umno mengambil kesempatan terhadap mereka.

"PAS perlu bersungguh-sungguh dalam isu daftar ahli dan pemilih ini kerana semua parti sedang berusaha menarik rakyat supaya mendaftar parti masing-masing.

"Pejabat Agung PAS juga mengambil inisiatif menggerakkan kempen keahlian an daftar pemilih ini," katanya.

Beliau turut mendakwa Umno sedang dalam proses memulihkan imej parti itu melalui program Juara Rakyat setelah terpalit dengan pelbagai isu yang menghakis kepercayaan rakayt terhadap mereka.

"Kita lihat program ini lebih banyak kepada usaha membaik pulih imej Umno.Tapi pada waktu yang sama rakyat melihat isu yang lebih besar yang sepatutnya ditangani oleh pemimpin Umno belum selesai.

"Sebagai contoh kos hidup rakyat yang semakin meningkat, rasuah yang berleluasa, kehilangan jet dan kes Menetri Besar Perak yang belum selesai,"ujarnya.

Zambry jumpa Najib bincang bubar DUN?

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Beberapa perkembangan terbaru di negeri Perak memberi keyakinan akan berlaku pembubaran Dewan Undangan Negeri (Dun) itu dalam sedikit masa lagi.

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak dalam satu kenyataan memberitahu beberapa petanda menuju ke arah itu sedang berlaku.

Ianya termasuk pertemuan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Arab Saudi baru-baru ini sehingga Zambry didakwa sanggup meninggalkan Persidangan Ke-169 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) yang di pengerusikan oleh Raja Muda Perak.

"Datuk Seri Zambry yang sanggup tidak hadir ke Persidangan Ke-169 Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) yang di pengerusikan oleh Raja Muda Perak baru-baru ini di lihat ada perkara lebih penting yang akan di bincangkan dengan Datuk Seri Najib di Arab Saudi," kata Mohd Nur Amin selaku pemangku Ketua Dewan Pemuda PAS Perak.

Selain itu menguatkan lagi keyakinan mereka akan berlakunya pilihanraya adalah maklumat yang mengatakan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) telah mengadap Seri Paduka Sultan Perak dalam satu majlis awal November lalu.

Sehubungan itu, pemuda PAS Perak mengarahkan semua jentera Pemuda PAS khasnya dan Pakatan Rakyat amnya supaya bersedia dengan pembubaran DUN itu.

Awal Februari ini, kerajaan Perak diteraju Zambry akan mencapai usia setahun pentadbirannya.

Dedah laporan SPRM untuk kesedaran masyarakat

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) boleh didedahkan kepada media jika bertujuan untuk memberikan kesedaran pendidikan anti korupsi kepada masyarakat.

Untuk ini, Gerakan Rakyat Integriti dan Anti Korupsi (Gerak) bersedia memberikan pandangan secara menyeluruh kepada SPRM berkaitan pendekatan membanteras rasuah termasuk mengambil kira perspektif pandangan rakyat.

Pengerusi Gerak, Mohd Nazree Mohd Yunus berkata, SPRM tidak akan berdiri tegak tanpa dukungan rakyat dan media.

“Kita yakin jika SPRM mempunyai pegawai-pegawai yang cekap, mereka mampu untuk menyelesaikan kes-kes rasuah walaupun sudah ada hebahan media sebelum ini.

“Kita lihat pada hari ini, kebanyakan kes-kes yang didakwa oleh SPRM ke mahkamah juga adalah hasil daripada hebahan rakyat dan juga media. Kita beranggapan perkara ini semua banyak membantu SPRM,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

Katanya, kes-kes berprofil tinggi seperti skandal PKFZ, ketirisan pengurusan wang negara melalui laporan Audit Negara, dakwaan salahguna kuasa Setiausaha Politik PM, kes banglo Khir Toyo, kehilangan enjin jet, kes akuan bersumpah Bala dan lain-lain lagi kes yang penting wajib ditangani secara segera oleh SPRM untuk memulihkan imejnya.

Beliau berkata, dalam kes Setiausaha Politik PM misalnya, sehingga hari ini tidak ada siasatan mula oleh SPRM dilakukan walaupun Parlimen Malaysia telahpun dimaklumkan berkaitan dakwaan salah laku beliau.

Menurutnya, perubahan integriti oleh Perdana Menteri akan dilihat gagal jika masih terdapat lagi individu-individu yang tidak bersih berada di sekeliling beliau.

“Pendakwaan permulaan oleh SPRM dalam kes PKFZ disambut baik oleh Gerak dan kita mahukan agar kes ini dapat diselesaikan sehingga pihak yang benar-benar terlibat dalam skandal rasuah berskala mega dapat didakwa dan diambil tindakan oleh mahkamah,” ujarnya.

Beliau juga menggesa SPRM mengambil kira pandangan rakyat tentang kaedah melaporkan aduan rasuah kepada badan tersebut.

Ini berdasarkan kenyataan daripada SPRM sebelum ini yang tidak membenarkan aduan yang dibuat kepada suruhanjaya itu didedahkan akan menyebabkan rakyat akan bimbang untuk melaporkan kepadanya.

Tambahnya, walaupun di bawah seksyen 29(4), Akta BPR 1997 telah menyatakan perkara itu, namun adalah wajar untuk SPRM memberikan ruang kepada rakyat untuk sedikit sebanyak berkongsi aduan bersama-sama dengan media.

“Kita harus sedar bahawa rasuah adalah suatu bentuk jenayah yang luar biasa dan perlu ditangani secara luar biasa. Kita juga bersetuju, laporan kepada SPRM tidak boleh didedahkan kepada media jika bertujuan untuk mengaibkan pihak lain,” katanya lagi.

Baginya, pendekatan secara monotaip tidak akan memberikan kesan besar terhadap agenda membanteras rasuah.

Gerak kecam KPT tidak bersikap terbuka

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Gerakan Rakyat Integriti dan Anti Korupsi (Gerak) mengecam tindakan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) yang tidak bersifat terbuka sehingga menyebabkan anggota keselamatan menahan dua pimpinan mahasiswa dan seorang wartawan Harakahdaily minggu lepas ketika mahu menyampaikan memorandum bantahan E-Voting.

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Gerakan Rakyat Integriti dan Anti Korupsi (Gerak) mengecam tindakan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) yang tidak bersifat terbuka sehingga menyebabkan anggota keselamatan menahan dua pimpinan mahasiswa dan seorang wartawan Harakahdaily minggu lepas ketika mahu menyampaikan memorandum bantahan E-Voting.

Pengerusinya, Mohd Nazree Mohd Yunus berkata, sewajarnya pihak KPT menerima baik memorandum tersebut dan memaklumkan kepada anggota keselamatan agar tidak mengganggu perhimpunan aman oleh mahasiswa tersebut.

“Bantahan E-Voting oleh para mahasiswa IPTA/IPTS wajar diberikan pertimbangan dan ruang perbincangan yang serius,” katanya.

Baginya, tuduhan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin bahawa mahasiswa yang hadir adalah untuk mencari publisiti menjelang pilihan raya kampus adalah dangkal sama sekali.

“Ini adalah bentuk-bentuk penidakkan terhadap agenda membudayakan integriti yang wajar dimulakan secara serius di kampus-kampus termasuk di dalam pilihan raya kampus,” ujarnya lagi.

17/01/10

Nik Sapeia bersumpah nama Allah, dakwa dianiaya

KOTA BHARU, 17 Jan: Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff yang didapati bersalah oleh mahkamah kerana menyembur bahan berbahaya terhadap Tun Dr. Mahathir Mohamad hari ini tampil mempertahan dirinya dengan membuat akuan sumpah menggunakan nama Allah.

Beliau berbuat demikian di kediamannya di Pasir Tumboh pagi ini.

Menurutnya, tindakan bersumpah dengan nama Allah itu dibuat berikutan perbicaraannya telah selesai dan hukuman telah dijatuhkan namun merasakan dirinya dianiaya.

"Hari ini saya bersumpah dengan Nama Allah,Wallahi,Wabillahi,Wattallahi,demi Allah sesungguhnya saya dengan ini bersumpah tidak menyerang atau menyembur Tun Dr.Mahathir Mohamed sebagaimana yang dituduh kepada saya” ujar beliau yang juga Naib Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP).

"Saya sedar akan sumpahan saya ini dan saya sudah mendapat pandangan daripada orang alim dan pimpinan parti demi menjaga maruah diri dan parti saya," katanya lagi.

Nik Sapeia juga berkata beliau akur dengan keputusan yang dijatuhkan oleh mahkamah dan kini sedang membuat proses rayuan ke mahkamah tinggi.

Mahkamah Majistret Kota Bharu baru-baru ini menjatuhkan hukuman penjara enam bulan selepas beliau didapati bersalah menyebabkan kecederaan dengan menyembur bahan berbahaya terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr.Mahathir Mohamed dan tiga yang lain dalam satu insiden di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di sini.

Majistret Azman Mustapha bagaimanapun membenarkan perlaksanaan hukuman penjara ditangguhkan sehingga rayuan selesai di putuskan oleh Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan nanti.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Terdapat ralat dalam alat ini

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat