Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

25/11/10

Usul bahas 3 lelaki Melayu ditembak mati ditolak

Usul tergempar Dewan Rakyat bagi mendebatkan kes polis menembak mati tiga lelaki berusia antara 15 tahun dan 22 tahun di Glenmarie, Shah Alam ditolak hari.

Usul yang dikemukakan oleh R Sivarasa (PKR-Subang) mengikut Peraturan Dewan 18(1) ditolak oleh Timbalan Speaker, Datuk Wan Junaidi Jaafar di kamarnya.

NONESivarasa (kiri, berjaket cerah) menuntut perbahasan diadakan bewrhubung insiden itu yang meragut nyawa Mohd Shamil Hafiz Shapiei, 15, Mohd Hairul Nizam Tuah, 20,dan Mohd Hanafi Omar, 22. Peristiwa itu dikatakan memberikan imej buruk kepada polis."Kes ini bukan terpencil kerana apa yang sangat mendukacitakan sejak 1998, tiada seorang anggota polis telah dihukum ke atas kejadian yang berlaku,” katanya.

Menurut Sivarasa, kerajaan perlu menubuhkan badan bebas bagi menyiasat anggota polis yang terlibat dalam kes menembak mati tiga lelaki itu pada kejadian 13 November lalu.

"Sekiranya terus berlanjutan, anggota polis berasa boleh buat apa-apa sahaja tanpa dikenakan sebarang hukuman terhadap mereka," kata beliau dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Menurut Sivarasa, terdapat percanggahan keterangan maklumat polis tentang kejadian berkenaan yang menjurus kepada tindakan polis mempertahankan diri.

"Ini kerana saya telah meneliti laporan polis oleh Nor Hafizah Mad Razali iaitu ibu kepada Muhammad Shamil Hafiz, 15, dan keluarga Mohd Hairul Nizam, 20, mendakwa tembakan peluru dilakukan pada jarak dekat oleh polis.

"Ibunya juga mempercayai (anaknya) dibunuh dengan sengaja oleh polis kerana tembakan di dahi menembusi hingga ke bahagian kepala Shamil.

"Mereka juga terkejut dengan dakwaan Ketua Polis Selangor, Datuk A Thaiveegan tentang anaknya penjenayah ganas yang dikehendakai sedangkan (dia) tidak mempunyai rekod jenayah," katanya.

Pada kejadian itu polis menembak mati tiga lelaki yang didakwa baru sahaja merompak sebuah stesen minyak di Jalan U1/1 Glenmarie, Subang kira-kira jam 4.15 pagi ketika sedang membuat rondaan mencegah jenayah di kawasan berkenaan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat