Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

17/08/10

BERSIH 2007: Polis, kerajaan disaman RM2 juta


Seorang penjaja yang menyaksikan protes anjuran gabungan pilihan raya bersih dan adil (BERSIH) 2007, hari ini mengemukakan saman RM2 juta ke atas polis dan kerajaan kerana kecederaan yang dialaminya ketika ditahan.


Aleyasak Hamid @ Hassan, 34, mendakwa tempurung lututnya retak disebabkan tindakan membabi-buta polis cuba menyuraikan orang ramai yang berhimpun.

Bapa kepada dua orang anak itu mendakwa pada kejadian lebih tiga tahun lalu, dia yang langsung tidak mengambil bahagian tetapi cuma melihat perhimpunan itu turut ditangkap.


Perhimpunan itu disertai 67 NGO dan lima parti politik.
Pada perhimpunan besar-besaran di ibunegara itu, kira-kira 40,000 orang yang berarak ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.


Memorandum tersebut mengandungi tuntutan, antaranya, mendesak kerajaan menggunakan dakwat kekal sewakstu pilihan raya dijalankan, menghapuskan undi pos dan menggunakan daftar pemilih yang bersih.

Peguamnya Fadiah N Fikri berkata, anak guamnya memutuskan memfailkan saman itu setelah berpendapat tiada sebarang tindakan diambil setelah membuat laporan polis pada hari kejadian itu berlaku.


Tak sempat lari


"Inilah sebabnya kami failkan saman sivil terhadap kerajaan Malaysia bagi menggesanya lebih bertanggungjawab terhadap tindakan polis yang secara ganas menendang dan menghentamnya tanpa alasan," katanya selepas memfailkan saman itu.Menceritakan semula kejadian itu, Aleyasak yang hadir ke mahkamah bersama isteri dan tiga anaknya berkata ketika orang ramai menyuruh peserta demonstrasi melarikan diri, beliau tidak sempat melakukannya.


"Saya minta tolong mereka, (saya) beritahu mereka lutut saya retak tetapi mereka berkasar. Mereka suruh saya masuk sendiri dalam trak walaupun saya beritahu saya tidak boleh bangun," dakwanya.


Katanya, beliau terpaksa berhenti bernaga ekoran kecederaan itu.


Aleyasak juga mendakwa, di dalam trak polis itu beliau terpaksa menunggu kira-kira setengah jam sebelum dibawa ke ibu pejabat polis di Bukit Aman.


Beliau bagaimanapun mengakui dipindahkan serta-merta ke ambulans yang sedang menunggu semasa tiba ke destinasi.


Semasa rawatan, Alayesak mendakwa beliau terpaksa membelanjakan RM70 sekali rawatan, yang mana beliau tidak mampu melakukannya selalu.


Beliau sebelum itu mendakwa tidak mengambil bahagian dalam demonstrasi itu dan hadir hanya sebagai penonton apabila mendapati ia merupakan perhimpunan aman,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat