Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

19/03/10

Sokongan kepada BN akan terjejas: Ku Li


PASIR PUTEH - Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah membayangkan sokongan rakyat kepada Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum akan datang akan terjejas berikutan tindakan Kerajaan Pusat menafikan hak Kelantan mendapat royalti minyak.


Beliau yang juga bekas Pengerusi Petronas berkata, keengganan Kerajaan Pusat memberikan royalti kepada Kelantan merupakan tindakan yang melawan arus.


“Biasanya kalau kita tidak bersama rakyat maka susah kita nak dapatkan sokongan daripada rakyat, walau bagaimanapun kita tunggu saja pilihan raya umum akan datang.

“Umum mengetahui seluruh rakyat negeri ini berhak menikmati royalti. Ia hak semua rakyat di negeri ini tanpa mengira fahaman politik,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika menghadiri Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Parlimen Pasir Puteh di Dewan Maahad Saniah, di sini semalam yang turut dihadiri Ahli Parlimen Pasir Puteh, Mohamad Hussin.


Ku Li berkata, UMNO di negeri ini mendapat 35 peratus undi dan mereka itu adalah rakyat Kelantan yang juga berhak menikmati hasil royalti.


Menurutnya, soal politik perlu diketepikan dalam hal tersebut kerana hak seluruh rakyat negeri itu perlu diberi keutamaan.


“Sebagaimana Terengganu, Kelantan juga berhak mendapat royalti kerana ia selaras dengan undang-udang yang dirangka ketika Tun Abdul Razak Hussein menjadi Perdana Menteri lagi.


“Saya difahamkan Terengganu yang menerima royalti meragukan ke mana wang ihsan dibelanjakan ketika negeri itu ditadbir Pas, wajarlah rak-yat Kelantan juga tidak mahu menerimanya dalam bentuk wang ihsan,” katanya.


Berhubung dengan kemungkinan kes tuntutan royalti dibawa ke mahkamah katanya, ia sepatutnya tidak sampai ke peringkat itu sekiranya Kerajaan Pusat melaksanakan tanggungjawab sebagaimana yang termaktub dalam perjanjian.


“Kita berdoalah bersama-sama agar royalti itu dapat kepada Kelantan sebagaimana yang sepatutnya,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat