Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

19/03/10

Kerajaan dicabar respon fatwa Yusuf Qardhawi


KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Balik Pulau Yusmadi Yusuff mencabar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Khir Baharom membuat pendirian mengenai fatwa tokoh ulama Islam, Yusof Al Qardhawi.


Menurutnya, fatwa penerima tokoh Maal Hijrah Malaysia tahun lalu yang merujuk kepada kes qazaf Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim itu yang disifatkan sebagai tuduhan fitnah yang tidak berasas.


“Yusuf berpesan kepada kami untuk menyebarkan fatwa beliau kepada rakyat Malaysia dan kami telah menghantar rakaman video fatwa tersebut kepada Pejabat Perdana Menteri.
“Namun, sehingga kini tiada jawapan dari Perdana Menteri mahu pun menteri agama mengenai fatwa tersebut, saya mahu mencabar mereka untuk menyatakan pendirian mereka dalam isu ini,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen, semalam.


Beliau turut mencabar kerajaan untuk menarik balik anugerah tokoh Maal Hijrah yang telah diberikan kepada Yusuf Al Qardhawi kerana mencampuri urusan dalam negara.


“Saya cabar kalau kerajaan tegas, adakah kerajaan akan menarik balik anugerah tersebut,” katanya.


:Sebelum ini, Angkatan Muda Keadilan (AMK) telah menghantar video fatwa Yusof Al Qardhawi dan menyerahkan tiga cakera padat video (VCD) kepada Najib, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Jamil Khir.


Yusuf Al Qardhawi telah berfatwa bahawa sesiapa yang merencana sesuatu tuduhan fitnah yang tidak berasas dan sesiapa yang menyebarkannya boleh jatuh kategori orang munafik dan fasik.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat