Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

17/03/10

Anwar mohon batal pembelaan Chandra Muzaffar, 9 April

KUALA LUMPUR 16 Mac - Permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengetepikan pernyataan pembelaan tokoh akademik, Dr. Chandra Muzaffar dalam kes saman fitnah RM10 juta akan didengar oleh Mahkamah Tinggi di sini pada 9 April ini.


Tarikh itu ditetapkan oleh Timbalan Pendaftar, Wan Nursalina Wan Abdullah ketika pengurusan kes tersebut di kamar beliau hari ini.


Permohonan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu akan didengar di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman, Dr. Prasad Sandosham Abraham.

Bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, peguam Sankara Nair yang mewakili Anwar memberitahu, anak guamnya selaku plaintif memohon mengetepikan pernyataan pembelaan Chandra memandangkan butiran lanjut yang difailkan itu melebihi waktu yang ditetapkan.


Ketua Pembangkang itu dalam pernyataan tuntutannya mendakwa, pada 3 Mac 2008 Chandra telah membuat komen berunsur fitnah terhadapnya dalam satu forum yang dianjurkan oleh Star Publication Berhad di Menara Star di Petaling Jaya.


Ekoran daripada itu, dakwa plaintif, kata-kata Chandra yang juga Presiden Pergerakan Keadilan Sedunia (JUST) telah disiarkan dalam akhbar The Star di bawah tajuk Disaster if Anwar is PM dan akhbar New Straits Times di bawah tajuk Chandra breaks silence on Anwar pada 5 Mac 2008.


Dalam pernyataan pembelaannya, Chandra selaku defendan yang diwakili oleh peguam Mohd. Zaharudeen Harun menafikan mengeluarkan sebarang komen berniat jahat dan palsu berhubung Anwar.


Defendan juga mendakwa, perkataan-perkataan itu disiarkan berdasarkan perlindungan bersyarat tanpa sebarang niat jahat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat