Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

8/02/10

Zambry didakwa heret kakitangan kerajaan untuk kepentingan politik

IPOH, 8 Feb: Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir didakwa telah mengheret pegawai dan kakitangan kerajaan Perak untuk kepentingan politiknya apabila mengarahkan kesemua mereka hadir majlis solat hajat berdepan keputusan siapa Menteri Besar Perak yang sah yang akan diputusakan Mahkamah Persekutuan esok.


Majlis solat hajat tersebut telah diadakan di kediaman Menteri Besar Perak pada Sabtu lalu.
Setiausaha Perhubungan PAS Perak, Misbahul Munir Masduki berkata, Zambry berada dalam keadaan terdesak sehingga sanggup memperalatkan pegawai dan kakitangan untuk mempertahan kerajaan haramnya.


"Antara bukti yang jelas Umno memperkudakan kakitangan kerajaan ialah melalui mesej yang dihantar oleh Datuk SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri) yang mengarahkan pegawai kerajaan membawa pasangan masing-masing ke majlis solat hajat di kediaman MB," katanya.


Menurutnya, perkara tersebut juga menjelaskan bahawa SUK Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim turut diperkuda oleh Umno BN.


Selain itu, Jabatan Agama melalui penyelaras masjid seluruh daerah juga turut diminta mengarahkan Pengerusi dan beberapa Jawatankuasa Qariah Masjid hadir ke program solat hajat rakyat anjuran Umno BN tersebut.


Menurut beliau lagi, perkara ini sangat berbeza dengan prinsip Pakatan Rakyat sewaktu setahun memerintah Perak sebelum ini.


"Namun apa yang membezakan kerajaan Pakatan Rakyat dengan Umno BN adalah kerajaan Pakatan Rakyat tidak pernah menggunakan jentera kerajaan untuk memanggil orang ramai menyertai program tersebut.


"Datuk SUK tidak pernah diarahkan untuk menjemput dan mengarahkan pegawai kerajaan menghadiri solat hajat, Jabatan Agama Perak juga tidak pernah diguna bagi menghebahkan program tersebut," katanya lagi.


Pakatan Rakyat, jelasnya berpendirian untuk mempertahankan kerajaan, jentera dan ahli partilah yang berperanan mempertahankannya yang dipilih oleh rakyat bukan jentera kerajaan.


Selain itu, kesempatan tersebut juga dakwanya telah diguna oleh Umno untuk terus membangkitkan sentimen perkauman, kononnya kerajaan sekarang wajib dipertahankan bagi mengelakkan Cina dan DAP menguasai kerajaan Perak.


"PAS didakwa oleh mereka hanya sebagai boneka DAP dan Cina semata-mata. Mereka merayu-rayu orang Melayu supaya mempertahankan kerajaan BN sekarang yang dikuasai oleh Melayu dan Islam seolah-olah jatuhnya kerajaan BN, akan hilanglah kerajaan Melayu di Perak," katanya.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat