Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

11/02/10

PKR pujuk penyokong dengan telefon, e-mel

PKR akan menggiatkan siri ceramah bagi memujuk penyokongnya hadir ke mahkamah menyatakan sokongan terhadap Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini berhadapan dengan tuduhan liwat.


Pengarah strategik parti itu, Tian Chua berkata komunikasi seperti itu lebih efektif untuk mendekati golongan berkenaan.


"Lagipun, kehadiran penyokong di mahkamah bukanlah pengukur yang baik untuk mengira sokongan orang ramai terhadap Anwar," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai kehadiran penyokong PKR yang dilihat semakin tidak berminat berkumpul di mahkamah sebagai tanda sokongan terhadap Anwar.


Tian menjelaskan, keadaan sekarang berbeza dengan situasi pada "zaman reformasi" sepuluh tahun lalu yang dengan mudah boleh mengumpulkan ribuan penyokong pada satu-satu masa.


"Dahulu, kita boleh himpunkan sehingga 100,000 orang semasa reformasi, tetapi sekarang kaedah seperti itu tidak lagi praktikal.

"Waktu mahkamah ramai orang sedang bekerja, kalau dapat himpun pun sekitar 50 hingga 60 orang sahaja, jadi (usaha seperti ini) tidak praktikal," katanya yang juga ahli parlimen Batu.


Ajak dengan telefon, e-mel


Tambahnya, Pakatan Rakyat kini giat menganjurkan ceramah bagi menjelaskan topik panas tersebut di seluruh negara hampir setiap malam.


Sementara itu, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution pula berkata, selain mengadakan ceramah, pihaknya juga menggunakan pelbagai kaedah bagi menarik penyokong ke kompleks mahkamah di Jalan Duta, Kuala Lumpur.


Usaha tersebut, tambahnya termasuklah melalui panggilan telefon dan e-mel.


"Ada hari kehadiran baik, ada hari kehadirannya kurang. Usaha ini kita jalankan berterusan," katanya.


"Sebenarnya sebagai orang parti, bila pemimpin kita dilibat dengan kes seperti ini, secara automatik kita akan jalankan usaha untuk galakkan penyokong supaya hadir beri sokongan.


Sebelum ini, Saifuddin berkata penyokong PKR dari semua negeri diwajibkan hadir di perbicaraan kes itu secara bergilir-gilir - sekurang-kurangnya 300 orang daripada lima cabang setiap hari.


Malah, beliau juga berharap kehadiran penyokong dapat mencecah angka ribuan dan mencapai kemuncaknya setiap hari Jumaat.


Bagaimanapun, hari pertama perbicaraan kes tersebut Selasa lalu menyaksikan sekitar 100 orang sahaja yang hadir menyatakan sokongan dan jumlah itu semakin berkurangan dari hari ke hari.


Tinjauan Malaysiakini semalam menunjukkan tiada lagi penyokong yang berkumpul, malah beberapa kerat penyokong yang hadir juga dilihat tidak lagi berminat membawa apa-apa sepanduk atau poster.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat