Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

26/02/10

Pemuda PAS bertemu menteri kanan Singapura

KUALA LUMPUR, 26 Feb: Rombongan Pemuda PAS Pusat ke Singapura berpeluang bertemu dengan salah seorang menteri kanan, Zainal Abidin Rasheed pada hari ini, bagi melihat dan meninjau perkembangan politik serta kedudukan umat Islam di negara jiran itu.

Ketuanhya, Nasrudin Hasan mengetuai rombongan dalam misi lawatan ke Singapura selama dua hari dalam rangka memperkasakan Sekretariat Pemuda Muslim Asean (AMSEC) selain memperkukuhkan lagi kedudukan Islam di rantau ini.

Sebelum itu, rombongan Pemuda PAS telah bertemu dengan tokoh-tokoh Islam, antaranya Habib Ali dari Indonesia yang menjadi tetamu undangan di Masjid Ba' Alawi Singapura, Habib Hassan bin Mohammad bin Othman al-Attas yang merupakan anak kepada pengasas Masjid Ba' Alawi dan Ustaz Mohamad Hasbi Hassan, Presiden Persatuan Ulama dan Guru-guru Agama Islam Singapura (Pergas).

(Gambar: Rombongan Pemuda PAS berbincang dengan Pergas) "Pelbagai isu yang menarik diperbincangkan antara Pemuda PAS dan Pergas, antaranya fiqh al-aqalliyat (minoriti) dan bagaimana aplikasinya di Singapura.

"Kaedah fiqh ini sangat menarik dan boleh diperbincangkan dalam konteks PAS dan Pakatan Rakyat sekiranya ditakdirkan membentuk kerajaan Pusat satu hari nanti terutamanya memberi hak dalam sesebuah negara," kata Nasrudin ketika dihubungi. Menurut beliau, masyarakat muslim Singapura cuma sekitar 16 peratus daripada keseluruhan rakyat negara itu dan demokrasi umat Islam masih dalam keadaan terbatas.

Walaubagaimanapun, katanya, Kerajaan Singapura menyediakan ruang-ruang untuk umat Islam memperjuangkan hak mereka selaku penduduk minoriti di sana. Selain timbalannya, Azman Shapawi Abdul Rani, Exco Pemuda PAS Pusat yang turut sama dalam rombongan tersebut ialah Dr Raja Iskandar al-Hiss, Kamaruzaman Mohamad, Adram Musa, Suhaizan Kaiat, Ir Khairil Nizam dan Firdaus Jaafar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat