Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

21/02/10

Muhyideen mudah lupa kes Perak ?

Muhyiddin berkata beliau hairan dengan cadangan mengenai saranan pakatan pembangkang agar sidang khas Dewan Rakyat diadakan bagi membincangkan usul menggugurkan pendakwaan kes liwat terhadap Anwar. kerana ia dibuat oleh mereka yang kononnya tahu tentang amalan demokrasi di negara ini.Beliau berkata kes itu telah berada di peringkat mahkamah dan ia bidang kuasa yang berbeza daripada legislatif.


Pakatan pembangkang sudah agak bercelaru lalu menggunakan parlimen untuk kepentingan mereka , tetapi perkara seperti itu tidak boleh dipolitikkan."Perkara itu sudah sampai di peringkat mahkamah, dan biarlah mahkamah menjalankan tanggungjawabnya dan kita perlu menghormatinnya, jelas Muhyidin lagi. sumber dari sini

T.P.M Muhyiden sebut pengasingan kuasa (separation of powers) saya sokong 200 % ,betul apa Muhyideen sebut, apa itu ( separation Power ) iaitu doktrin pengasingan kuasa bermaksud pembahagian kuasa politik sebuah negara yang diasingkan kepada tiga cabang iaitu kuasa legislatif (penggubal undang-undang seperti Parlimen atau DUN), kuasa eksekutif (pelaksana dasar) dan kuasa kehakiman (penafsir undang-undang).


Ketiga-tiga cabang ini sengaja diasingkan bagi memastikan kelicinan pentadbiran sesebuah kerajaan. Dengan pengasingan kuasa tersebut maka dapat dielakkan satu pertembungan kuasa di antara ketiga-tiga cabang penting tersebut.


Memang logik dan patut beliau menempelak pembangkang kerana mencampur- adukan doktrin pemisahan ini.


Satu persoalan yang menarik disini untuk di analisis kembali , macam mana dengan krisis Perlembagaan di Perak suatu masa dahulu , kalau kita lihat siapa yang mula mula menghacurkan doktrin Pengasingan Kuasa iaitu legislatif ,ekekutif dan undang2 di Negeri yang terkenal dengan bijih timah suatu masa dahulu.Selepas berlakunya rampasan kuasa yang tak bertemadun di Perak satu persatu doktrin ini dilacurkan oleh kundeta perak....antaranya -


Speaker Perak, V Sivakumar yang juga bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan (Rights and Privileges Committee) telah menggantung Zambry selama 18 bulan dan enam exco BN yang lain selama 12 bulan.Mengikut doktrin pengasingan kuasa yang diterima pakai di negara ini, keputusan Speaker tersebut adalah satu keputusan dari satu cabang kuasa politik iaitu badan legislatif. Oleh yang demikian berdasarkan doktrin tersebut keputusan speaker tersebut tidak boleh dicabar oleh satu lagi kuasa politik iaitu badan kehakiman.


Tetapi telah dicabar oleh Zambrie and The Gang mengunakan undang-undang untuk mengagalkan kuasa legelatif yang dikepalai oleh Tuan Speaker V. Sivakumar dan akhirnya Mahkamah telah memenangkan Zambri and The Gang.


Ok satu persoalan yang menarik lagi disini ialah perebutan jawatan MB Perak yang telah pun dimuktamadkan oleh Mahkamah Persekutuan yang mana Zambrie telan dinobatkan Mb perak yang sah, adakah wajar ia dibawa ke Mahkamah ? tidakah ini campur tangan perundangan terhadap kuasa legeslatif telah berlaku di perak ? kenapa Dato. S Nizar tidak dilucutkan jawatan beliau di Dewan yang mulia sahaja serta kenapa perlu ada campur tangan perundangan terhadap legeslatif ? satu persoalan yang telah pun menjadi sejarah untuk tatapan generasi akan datang.


Akhir sekali ialah campur tangan eksekutif terhadap legelatif di Perak, yang mana tindak- taduk SS Perak serta Bentara dewan dan pihak berkuasa menghalang kuasa Speaker untuk mengadakan sidang Dun hingga terpaksa mengadakan sidang Dun bersejarah di bawah pokok .
Ditambah lagi campur tangan kuasa luar dalam perjalanan dewan sehingga Speaker yang mulia diheret macam binatang oleh kuasa luar yang jelas mencampuri urusan DUN iatu kuasa legeslatif.


Adakah kes seumpama ini telah luput dari ingatan Muhyideen? memang benar kata- kata keramat Chet Det " MELAYU MUDAH LUPA " atau memang betoi orang Umno busuk sampai ke usus...ini bukan aku kata, ini kata-kata keramat idola aku satu masa dulu...sekian walahuallam...- Misi Tawan Perak Kembali


1 ulasan:

  1. Ha ha ha melayu mudah lupa ....he he he belanjer cendol le aku kat kamu

    BalasPadam

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat