Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

3/02/10

Miskin tegar berjaya dibasmi selepas setahun perintah Pulau Pinang

PETALING JAYA, 3 Feb:Kerajaan negeri Pulau Pinang berjaya membasmi kemiskinan tegar di negeri itu selepas satu tahun ia ditadbir oleh Pakatan Rakyat.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam wawancara eksklusif dengan Harakahdaily di ibu pejabat DAP dekat sini berkata, tindakan itu berjaya dibuat selepas semua penduduk Pulau Pinang melepasi pendapatan RM500 sebulan mulai tahun lalu.

Miskin tegar, katanya, ditakrifkan sebagai keluarga yang mempunyai pendapatan kurang daripada RM400 sebulan.


"Jadi saya cakap, ini tak boleh. Kita harus hapuskannya dan kita berusaha dan menyatakan usaha kita untuk membasmi miskin tegar dalam masa setahun dengan memastikan setiap keluarga boleh mendapat pendapatan sebulan sekurang-kurangnya RM500 sebulan iaitu lebih tinggi daripada tahap miskin tegar iaitu RM400.

"Sesudah setahun, kita bersyukur kerana kita berjaya menghapuskan miskin tegar dengan mereka mendapat sekuarang-kurangnya RM500 sebulan. Kalau pendapatan RM300 kita akan tambah RM200 sampai cukup RM500.

"Saya rasa itu adalah satu kejayaan kerana 90 peratus daripada golongan miskin tegar datang dari satu kaum iaitu Melayu," kata Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP kepada Harakahdaily.

Selain itu, Lim berkata, pihaknya telah memberikan perhatian yang terbaik untuk menjaga kepentingan Islam di Pulau Pinang.

Selain menjadikan Khalifah Islam, Umar Abdul Aziz sebagai idola dan contoh ikutan, Lim juga telah menaikkan perutukan untuk Jawatankuasa Hal Ehwal Islam dari RM12.5 juta pada tahun 2008 (dibawah BN) kepada RM20.5 juta tahun 2009 dan RM24.3 juta untuk tahun 2010.

Kerajaan negeri juga, katanya, memberikan sumbangan khas kepada para penghafal al Quran di negeri sebagai tanda pengiktirafan kerajaan negeri atas kelebihan mereka.

Beliau juga yakin orang Melayu di Pulau Pinang berdaya maju jika diberikan galakan dan kebolehan untuk bertanding pada papan yang sama rata.

"Sekarang kita gunakan sistem tender terbuka melalui komputer untuk kerja-kerja kerajaan. Kalau dahulu mereka perlukan kabel politik, sekarang ini mereka perlukan kabel komputer sahaja," kata beliau.

Wawancara penuh dengan Lim Guan Eng

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat