Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

11/02/10

Ku Li Dedah Surat Perjanjian Petronas, Cabar UMNO Ambil Tindakan

KUALA LUMPUR: Tengku Razaleigh Hamzah berkata beliau tidak bersetuju "Royalti" diganti dengan "Wang Ehsan" walaupun RM20 juta dijangka akan berikan kepada Kelantan bermula bulan Mac ini.


"Tidak ada perjanjian lain, yang saya "sign" dan yang saya buat inilah dia! Tak ada yang lain dan ini yang kita pakai sekarang. Kalau dia (Petronas) "sign" kemudian hari, perjanjian ini tidak laku la. Kalau ini tidak laku bermakna tidak sahlah Petronas itu..!” tegas beliau.

Sambil mendedahkan Surat Perjanjian Petronas itu kepada media, Tengku Razaleigh tetap mempertahankan bahawa hanya ada satu perjanjian sahaja dan Petronas seharusnya mengikut syarat perjanjian itu iaitu memberi Royalti kepada Kerajaan Negeri Kelantan.


Bekas Menteri Kewangan dan Pengasas Petronas itu berkata, "kita ada perjanjian, kita ada undang-undang, jadi kita kena ikut undang-undang yang terpakai. Kita tidak boleh ikut selera kita sahaja, undang-undang ini Parlimen yang luluskan."


"Bukan perkara ini kita ambil tepi jalan, perjanjian ini adalah antara Petronas dengan Kerajaan Negeri yang mewakili rakyat. Bukan perkara kecil. Tidak boleh hendak main-mainkan," tegas beliau lagi.


Beliau juga menegaskan bahawa UMNO berhak untuk memecat beliau jika berhasrat untuk berbuat demikian berhubung pendiriannya dalam isu pertikaian Kelantan untuk mendapatkan Royalti Minyak.


"Mereka (UMNO) mempunyai segala hak untuk memutuskan apa yang mereka mahukan. Jika mereka minta saya keluar, saya akan keluar. Jika mereka minta saya kekal, saya akan (kekal)," kata beliau.


Ketika ditanya sesetengah pihak tersinggung ekoran teguran dan pendirian beliau yang tegas berulang kali dalam isu ini, Tengku Razaleigh berkata, "siapa yang makan cili dialah rasa pedas."


Beliau hanya menjelaskan peruntukan dalam Akta Pembangunan Petroliam 1974 termasuk HAK Kerajaan Negeri Kelantan. "Ia bukan pendirian saya. Saya tiada apa-apa kaitan dengannya," kata beliau.


Oleh itu kata beliau, tujuan asal akta itu ialah memastikan negeri-negeri miskin di Malaysia menerima manfaat.


Nasihat beliau kepada Petronas ialah mematuhi peruntukan dalam perjanjian yang ditandatangani dengan negeri-negeri berkenaan. Awal bulan ini, Tengku Razaleigh berkata tindakan disiplin yang didesak sesetengah pihak dalam parti itu adalah tidak relevan dan UMNO boleh mengambil apa sahaja tindakan yang mereka inginkan.


"Apa sahaja (tindakan yang) mereka hendak lakukan ke atas saya adalah tidak relevan," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat