Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

27/01/10

Polis nafi guna kekerasan tahan mahasiswa


Polis menolak dakwaan pasukan itu menggunakan kekerasan, provokasi dan tidak profesional ketika menghalang mahasiswa di ibu negara Sabtu lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman berkata polis perkara itu dengan berhati-hati berdasarkan keperluan undang-undang.

Beliau berkata polis telah mengawal keadaan dengan mengarahkan mereka tetapi mereka enggan untuk bersurai malah menganggu ketenteraman, dan lalu lintas orang ramai di kawasan itu.

Sembilan penuntut dari lima institusi pengajian tinggi dilaporkan ditahan dalam insiden itu kerana mengadakan perhimpunan haram dan enggan bersurai walaupun diminta berbuat demikian oleh polis.

Muhammad Sabtu dalam kenyataannya berkata mereka yang ditahan dibebaskan pada hari yang sama setelah penyiasatan dan proses mengambil keterangan selesai.

"Semasa di balai polis, keadaan menjadi tegang apabila terdapat campurtangan daripada beberapa pihak yang merumitkan proses pertanyaan awal dan penyiasatan.

Tindakan pihak-pihak itu telah melengahkan proses polis untuk membebaskan kumpulan pelajar berkenaan dengan jaminan," katanya.

Muhammad Sabtu berkata berdasarkan aspek siasatan polis, mereka yang terbabit akan didakwa mengikut Seksyen 27(5) Akta Polis 1967.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat