Facebook FanBox

Recommed Forex Broker

29/07/09

Peruntukkan adalah hak Adun, tidak perlu siasat!

SHAH ALAM, 29 Julai (Hrkh) - Timbalan Pengerusi kelab penyokong kerajaan Ahli Dewan Negeri Selangor (BBC) yang juga merupakan Adun Meru, Dr. Abdul Rani Osman menegaskan peruntukkan Adun adalah hak mereka dan perkara ini tidak perlu siasatan lagi.

Menurutnya yang meminta supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat kajian semula mengenai peruntukan kepada Adun-adun sebenarnya adalah hak mereka untuk membelanjakan bagi faedah kehidupan rakyat dengan cara yang betul.

"Peruntukkan RM500,000 kepada setiap Adun memang ada dan peruntukan ini bukan berada di bawah meja Adun, tetapi diletakkan di pejabat daerah.

"Mana mungkin pihak pejabat daerah nak keluarkan peruntukan melainkan ada perjanjian hitam putih yang boleh menyakinkan mereka," katanya dalam sidang media yang diadakan di Bangunan Annex, di sini, semalam.

Hadir sama dalam sidang media itu ialah 10 orang Adun antaranya, Adun Lembah Jaya, Khasim Abdul Aziz; Adun Hulu Kelang, Shari Sungib dan Adun Kota Damansara, Dr. Nasir Hashim.

Tambah beliau, ada juga Adun yang tidak memdapat peruntukkan ini atas beberapa-beberapa sebab yang menghalang peruntukkan disalurkan.

"Peruntukkan ini hanya disalurkan selepas sesuatu acara program dilaksanakan baru peruntukan ini dikeluarkan, tidak kira program apa.

"Jadi sepatutnya perkara ini tidak perlu diperincikan kerana itulah juga jawapan yang diberikan oleh pegawai daerah itu sendiri bahawa peruntukkan ini kepada adun adalah hak adun untuk membelanjakan untuk kepentingan rakyat," katanya.

Difahamkan katanya, setiap penyelaras parlimen Barisan Nasional juga diperuntukkan sebanyak RM 2 juta ringgit untuk setiap kawasan parlimen, tetapi cara penggunaannya tidak jelas iaitu digunakan untuk kepentingan parti sedangkan peruntukkan ini adalah milik rakyat.

"Perkara ini terbukti dalam Pilihan raya pada 8 mac lalu, kita lihat bagaimana adun BN mengunakan peruntukkan ini dalam kempen pilihan raya mereka. Kita gesa SPRM supaya menyiasat perkara ini," katanya. - mks._

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Blogger Comment

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

PERINGATAN: Blogger 1Rakyat tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
PENAFIAN: Semua petikan berita dan video di ambil dari web tempatan dan luar negara ada kena mengena dengan kepimpinan negara dan politik tanah air. Petikan ini hanya di buat untuk penilaian pengunjung sahaja untuk melihat kejadian sebenar senario politik Malaysia bukanlah dari luahan sebenar dari blogger 1Rakyat. Anda digalakan mengambil semua maklumat atau berita dalam blog ini untuk dijadikan rujukan dan pandangan dari pihak lain (copy & paste adalah digalakkan).

Posting Popular

Rakan Seperjuangan

Paparan halaman minggu lalu

Archive

BROKER PILIHAN ANDA

Ustaz Azhar Idrus

Watch videos at Vodpod and more of my videos

Blog List 3

Live Blog Stats

Suara Rakyat | About |Advertising |Blogger © 2011. modified by 1Rakyat